Печат на тази страница

Москва очаква Киев да се намеси със сила в Приднестровието

28 Мар 2023 18:59

Украинското ръководство демонстрира готовност да се намеси в ситуацията в Приднестровието, включително със сила. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.

По негови думи украинските управляващи играят изключително негативна, подривна роля, ясно заставайки на страната на Кишинев в нарушение на статута на посредник във формата "5+2".

Властите в Киев подкрепят неговата войнствена, разрушителна политика спрямо Приднестровието, копаят отбранителни съоръжения, укрепления между Украйна и Приднестровието и демонстрират по всякакъв начин готовността си да се намесят в този процес, включително със сила", подчерта руският първи дипломат.

По негови думи молдовският президент Мая Санду води абсолютно антируска и антиприднестровска политика.

Той напомни, че Русия носи пълната отговорност за сигурността на Приднестровието в пълно съответствие с мандата на своите войски и е длъжна да защитава близо 250 000 руснаци, които живеят там.

ТАСС припомня, че руските миротворци бяха въведени в района на военните действия на 29 юли 1992 г. в съответствие със Споразумението за принципите на мирно уреждане на въоръжения конфликт в Приднестровския регион на Република Молдова, подписано на 21 юли 1992 г. от президентите на Русия и Молдова в присъствието на лидера на Приднестровието. В момента те поддържат мира в зоната за сигурност на Днестър, заедно със Сините каски на Молдова, Приднестровието и група военни наблюдатели от Украйна.

Свързани статии (по етикет)

Main Menu