Обстрел и нападение в Белгородска област

22 Май 2023 17:08

Грайворонският район на Белгородска област е под обстрел от украински сили от 9 часа сутринта, според страницата на местната администрация и губернатора на областта Вячеслав Гладков, съобщава руската служба на Би Би Си.

Съобщава се, че местните жители не са пострадали. "Част от ракетата е паднала в градината на частен дом в село Антоновка", се казва в изявление на администрацията.

Съобщава се и за обстрел на село Козинка, където според властите снаряди са улучили частни имоти.

Украинският канал в "Телеграм" "Кутията на Пандора" публикува видео, на което се вижда как украински танк уж навлиза на територията на руския ГКПП Грайворон. Твърди се също, че пунктът е бил обстрелван и около него са се водили боеве. За същото пише и руският "Tелеграм" канал "Шот", позовавайки се на неназовани източници, като също съобщава за "битка с украинска диверсионно-разузнавателна група (ДРГ)" край село Дроновка на границата с Белгородска област.

"Украинска диверсионно-разузнавателна група от Въоръжените сили на Украйна навлезе на територията на Грайворонски район на Белгородска област," съобщи губернаторът на региона Вячеслав Гладков.

"Въоръжените сили на Руската федерация, съвместно с граничната служба, Руската гвардия и ФСБ, предприемат необходимите мерки за ликвидиране на врага", написа той в канала си в "Телеграм".

В последствие бе съобщено за активиране на плана "Еделвайс", който предвижда мобилизиране на целия състав на МВР в областта. В Грайворон и съседните населени местта е обявена евакуация.

 

Легионът "Свобода на Русия" и Руският доброволчески корпус (РДК) провеждат операция на територията на Белгородска област, съобщи говорителят на Главното разузнавателно управление на Украйна Андрий Юсов.

Според него операцията се провежда "изключително от граждани на Русия" за създаване на "зона за сигурност" на територията на Белгородска област.

РДК и "Свобода на Русия" са доброволчески военни части от руски граждани, воюващи на страната на украинските войски. По-рано в телеграм каналите на тези формирования се появи информация, че те се намират в пограничната зона в Белгородска област.

Губернаторът на Белгород Вячеслав Гладков каза по-рано, че в района се водят боеве с украински ДРГ.

Main Menu