Започна посещението на Путин в Китай

16 Май 2024 08:22

Руският президент Владимир Путин пристигна на държавно посещение в Китай, съобщи ТАСС.

Това е първото пътуване на Путин в чужбина след преизбирането му за президент на Русия. Неговият помощник Юрий Ушаков отбеляза на брифинг в Москва, че руският президент пътува до Китай на посещение десет дни след официалното си встъпване в длъжност, точно както китайският президент Си Дзинпин посети Русия точно десет дни след преизбирането си през 2023 г.По време на държавното си посещение руският президент ще посети два града - Пекин и Харбин. В китайската столица на 16 май Путин ще проведе разговори с китайския президент Си Дзинпин в тесен формат, на които ще бъдат обсъдени най-важните и чувствителни въпроси, а също така ще има важен разговор на четири очи на чай и 1 + 4 между лидерите.

Ушаков, говорейки за програмата на президента в Пекин, отбеляза: "Най-важното нещо в Китай е да се пие особено чай на четири очи".

Най-важните теми на външнополитическото сътрудничество, каза той, лидерите ще обсъдят и на закрита среща във формат "1+4", в която от руска страна ще участват новият министър на отбраната Андрей Белоусов, външният министър Сергей Лавров, Сергей Шойгу и Ушаков на новата длъжност секретар на Съвета за сигурност.

В Пекин руският президент ще се срещне и с премиера на Държавния съвет на Китайската народна република - Ли Цян, ще присъства на концерт, посветен на 75-годишнината от установяването на дипломатически отношения между Русия и Китай и откриването на Годината на културата на двете страни.

На 17 май руският президент ще е в Харбин, столицата на китайската провинция Хейлундзян, която граничи с пет региона на Руската федерация.

Путин ще бъде придружаван от китайския вицепрезидент Хан Джън.Централно събитие в програмата в този град ще бъде участието на руския президент в церемонията по откриването на VIII руско-китайско изложение ЕКСПО и IV руско-китайски форум за междурегионално сътрудничество.

Путин ще проведе и кратка среща със заместник-председателя на Китайската народна република и ръководството на провинция Хейлундзян.След това руският държавен глава ще посети Политехническия университет в Харбин, където ще разгледа музейната експозиция, ще се обърне към студенти, докторанти и преподаватели от университета и ще отговори на техните въпроси.

След това Путин ще проведе традиционна заключителна среща с руските журналисти, които отразяват посещението му в Китай.