Германски депутати бойкотираха речта на Зеленски в Бундестага

11 Юни 2024 22:55
Германски депутати бойкотираха речта на Зеленски в Бундестага Снимка: БГНЕС/ EPA

Повечето депутати от крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" (АзГ), както и членове на радикална лява партия, бойкотираха днешната реч на украинския президент Володимир Зеленски пред Бундестага, долната камара на германския парламент, предадоха журналисти от Франс прес, съобщи БТА.

„Отказваме да слушаме оратор, облечен в камуфлаж“, обясни в изявление ръководството на АзГ, аргументирайки се, че „Украйна не се нуждае от президент на войната, а от президент на мира“.

Радикалното ляво движение "Алианс на Сара Вагенкнехт" (АСВ) каза, че иска да изпрати „знак на солидарност с всички онези украинци, които искат незабавно прекратяване на огъня и решение чрез преговори“, заяви представител на политическата формация пред АФП.

В речта си пред Бундестага Зеленски призова никога да не бъде позволено на Русия "да раздели" Украйна, като направи исторически паралел с Берлинската стена.

"Разделена Европа никога не е била мирна. А разделена Германия никога не е била щастлива. Знаете това от собствен опит... ние правим абсолютно всичко, за да предотвратим съществуването на стена между различните части на нашата страна", каза Зеленски.