САЩ заплашени от дефолт след 1 юни

02 Май 2023 07:17

Министърът на финансите Джанет Йелън в понеделник предупреди Конгреса, че САЩ може да просрочат дълга си още на 1 юни, ако конгресмените не увеличат или преустановят пълномощията на страната за заеми преди това и предотвратят това, което потенциално може да се превърне в глобална финансова криза, съобщи АП.

В писмо до лидерите на Камарата на представителите и Сената, Йелън призова лидерите на Конгреса да действат възможно най-бързо, за да се справят с лимита от 31,4 трилиона долара. Тя добави, че е невъзможно да се предвиди със сигурност точната дата, когато парите в САЩ ще свършат.

"Научихме от миналите граници на дълга, че изчакването до последната минута може да причини сериозна вреда на доверието на бизнеса и потребителите, да повиши разходите за краткосрочни заеми за данъкоплатците и да повлияе отрицателно на кредитния рейтинг на Съединените щати", пише Йелън в писмото.

Също в понеделник Бюджетната служба на Конгреса съобщи, че вижда по-голям риск САЩ да останат без средства в началото на юни.

През януари Йелън изпрати писмо до лидерите на Конгреса, заявявайки, че нейният отдел е започнал да прибягва до "извънредни мерки", за да избегне фалит на федералното правителство.

Министерството на финансите заяви в понеделник, че планира да увеличи заема си през тримесечието от април до юни на тази година, въпреки че федералното правителство е близо до нарушаване на лимита на дълга.

САЩ планират да заемат 726 милиарда долара през тримесечието. Това е с 449 милиарда долара повече от прогнозираното през януари, поради по-ниския паричен баланс в началото на тримесечието и прогнозите за по-ниски от очакваното приходи от данък върху дохода и по-високи разходи.

Въпреки че нахлуването на Русия в Украйна остава бреме за икономическия растеж на САЩ, служители на Министерството на финансите казват, че дебатът за тавана на дълга представлява най-големият риск за финансовата позиция на САЩ.

 

Ерик Ван Ностранд, изпълняващ длъжността помощник-секретар по икономическата политика, каза в изявление, че "дори ако Конгресът в крайна сметка повиши лимита на дълга, преди да настъпи неизпълнение, произтичащата от това несигурност може да повиши разходите по заемите и да предизвика друг финансов стрес, който би отслабил нашия пазар на труда и нашето положение в света."

"Няма време за губене", каза Шай Акабас, директор по икономическата политика в Центъра за двупартийна политика, който прогнозира така наречената дата X, когато правителството изчерпи своите извънредни мерки. Неговата организация също ще предостави актуализирана X-дата проекция през следващите дни, казва той.

"Правителството на САЩ отново е в рамките на няколко месеца или дори седмици, след като не успява да изпълни всички свои задължения. Това не е позиция, подобаваща на страна, считана за основата на финансовата система, и само добавя несигурност към и без това разклатената икономика."

Демократите и Белият дом настояват Конгресът да увеличи лимита на федералния дълг. Президентът Джо Байдън иска таванът да бъде вдигнат без преговори. Републиканското мнозинство в Камарата на представителите наскоро прие законопроект за осигуряване на съкращения на разходите в замяна на увеличаване на лимита на дълга. В понеделник Байдън покани четиримата лидери на Конгреса в Белия дом на 9 май, за да обсъдят въпроса.

Йелън каза миналата седмица на политическата конференция Cap-to-Cap във Вашингтон: "Конгресът трябва да гласува за повишаване или спиране на лимита на дълга и трябва да го направи без условия и не трябва да чака до последната минута. Вярвам, че това е основна отговорност на лидерите на нашата нация да направят това."

Main Menu