Армения призна Нагорни Карабах за част от Азербайджан

25 Май 2023 19:15

Армения и Азербайджан се споразумяха за взаимно признаване на териториалната цялост, обяви арменският министър-председател Никол Пашинян, цитиран от ТАСС.

Арменският премиер и президентът на Азербайджан Илхам Алиев обявиха разрешаването на териториалния спор между двете страни по време на срещата на Висшия евразийски икономически съвет в Москва днес.

Алиев добави, че Армения е признала Нагорни Карабах като част от Азербайджан и следователно има възможност за мирно споразумение.

"От друга страна, бих искал да потвърдя готовността на Армения да деблокира всички транспортни и икономически връзки в региона и комуникациите, които преминават през арменска територия", добави Пашинян, цитиран от Интерфакс.

"Надявам се скоро да започне нормален конструктивен диалог между Баку и Степанакерт (столицата на Нагорни Карабах)", каза още той, цитиран от ТАСС.

Откривайки заседанието на съвета, руският президент Владимир Путин заяви, че на планираната по-късно днес среща с Пашинян и Алиев "ще можем да се споразумеем за това, което съвсем ясно се намира в сферата на интересите на икономическото развитие както на Азербайджан, така и на Армения".

Армения и Азербайджан са в конфликт от три десетилетия, водейки две войни за отцепилия се регион Нагорни Карабах. През последните месеци и двете страни изразиха нарастваща готовност да подпишат постоянно мирно споразумение, въпреки че редовните сблъсъци продължават.

Main Menu