Путин е готов на преговори с Украйна

16 Юни 2023 14:56

Кремъл заяви днес, че руският президент Владимир Путин остава отворен за всякакви контакти за обсъждане на разрешаването на конфликта в Украйна, съобщиха руските агенции, предаде Ройтерс, съобщи БТА.

Коментарите бяха направени в навечерието на посещението на африкански лидери, които ще представят на Путин нова мирна инициатива - близо 16 месеца след като той нареди руската инвазия в Украйна.

"Президентът Путин беше и е отворен за всякакви контакти, за да обсъжда възможни сценарии за решаване на украинския проблем", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от агенция Интерфакс.

Русия отдавна казва, че е отворена за преговори, но твърди, че Украйна трябва да признае "новите реалности" на място, където руските сили контролират около 18 процента от украинската територия.

Миналата есен Москва обяви за анексирани четири региона в Източна и Южна Украйна, които частично контролира. Преди това, през 2014 г., Русия анексира украинския полуостров Крим. Украйна твърди, че нейният собствен мирен план, който предвижда изтегляне на руските войски от цялата украинска земя, трябва да бъде основа за всяко уреждане на войната.