Най-отдалеченият робот на света автоматизира проекта за повторно залесяване на Амазония

19 Юни 2023 13:58

Пилотен проект между АББ „Роботика“ и американската организация с нестопанска цел Junglekeepers демонстрира ролята, която може да изиграе облачната технология за по-бързо, по-ефективно и мащабно повторно залесяване.

АББ „Роботика“ подкрепя Junglekeepers в мисията им да защитят 55 000 акра тропически гори в Амазония и да обърнат процеса на обезлесяване. В първата по рода си демонстрация коботът YuMi на АББ автоматизира задачите по засаждане в лаборатория в джунглата, ускорявайки процеса и позволявайки на доброволците на Junglekeepers да съсредоточат ценното си време и ресурси върху по-значима работа.

Чрез облачната технология на АББ RobotStudio, експертите на АББ симулират, усъвършенстват и внедряват програмирането, необходимо за задачите на YuMi в джунглата от разстояние 12 000 км (7 460 мили) от Вестерос, Швеция – което го прави най-отдалечения робот в света.

Сътрудничеството на АББ с Junglekeepers демонстрира как роботиката и облачните технологии могат да изиграят ключова роля в борбата с обезлесяването като един от основните фактори, допринасящи за изменението на климата“, заяви Сами Атия, президент на АББ „Роботика и дискретна автоматизация“. „Нашата пилотна програма с най-отдалечения робот в света помага за автоматизирането на силно повтарящи се задачи, като дава възможност на горските рейнджъри да предприемат по-важни дейности в тропическите гори и им помага да запазят земята, на която живеят.“

В лаборатория в джунглата, разположена в отдалечен район на перуанската част на Амазония, е инсталиран кобот YuMi за автоматизиране на основни задачи в процеса на засаждане на семена, което обикновено е изцяло ръчна работа. Коботът копае дупка в почвата, пуска семето вътре, уплътнява почвата отгоре и я маркира с етикет с цветен код. YuMi позволява на Junglekeepers да залесят площ с размерите на две футболни игрища всеки ден в зони, изискващи повторно залесяване.