Япония готви удар по Русия

18 Юли 2023 15:16

Япония обмисля да наложи допълнителни икономически санкции на Русия заради инвазията в Украйна, като западните страни са решили да засилят забраните върху износа на превозни средства. Това заяви днес говорител на правителството в Токио, цитиран от Киодо, предаде БТА.

Главният секретар на кабинета Хирокадзу Мацуно каза на пресконференция, че правителството ще обсъди какви конкретни стъпки ще предприеме Япония "в светлината на европейските и американските наказателни мерки". Той добави, че все още нищо не е решено.

Япония забрани доставките за Москва на луксозни превозни средства на стойност над 6 милиона йени (43 000 долара) от април миналата година, а планираните допълнителни санкции може да обхванат и не толкова скъпите употребявани автомобили, които са много търсени в Русия, според експерти.

Мацуно разкритикува и оттеглянето на Русия от сделката, позволяваща износа на украинско зърно през Черно море, заявявайки, че решението e "изключително достойно за съжаление" и Япония ще следи отблизо влиянието му върху глобалната верига за доставка на храни. В сътрудничество със страните от Г-7 и международната общност Япония "ще призове настоятелно Русия да се върне към рамката на зърнената сделка, което ще гарантира подновяването на инициативата", посочи Мацуно.