Израелската армия може да се бие на два фронта

16 Окт 2023 15:16

Израел подсили своите войски, разположени на северната граница на страната с Ливан, след дни на нападения, предприети от подкрепяната от Иран шиитска милиция "Хизбула", предаде ДПА, съобщи БТА.

"Хизбула" се опита да отклони оперативните ни усилия от южната част на страната с няколко огневи атаки вчера", заяви днес говорителят на израелската армия Даниел Хагари. Това е направено по указание на Иран и с негова подкрепа, "застрашавайки ливанската държава и нейните граждани", допълни той.

Израел ще отговори решително на всяко нападение на своя територия, подчерта Хагари. Той увери, че израелската армия е в състояние да се справи с конфликт на два или повече фронта. От няколко дни Израел нанася въздушни удари по ивицата Газа след безпрецедентната изненадваща атака на бойци на "Хамас" срещу израелски гранични райони на 7 октомври, отбелязва ДПА.Въпреки че основната цел в момента е ивицата Газа, според Хагари израелските сили пазят и за евентуални по-нататъшни конфронтации. "Ако "Хизбула" направи грешката да ни подложи на изпитание, отговорът ще бъде смъртоносен", каза той. През последните дни на границата между Израел и Ливан неколкократно имаше сблъсъци, при които бяха убити няколко души. Това подхрани опасенията за потенциална ескалация на насилието в региона, посочва ДПА