Джо Байдън ще поиска от Конгреса 60 милиарда долара за Украйна и 10 милиарда за Израел

19 Окт 2023 07:16

Правителството на президента на САЩ Джо Байдън обмисля да внесе още утре в Конгреса искане за предоставяне на допълнителна помощ на Украйна в размер на 60 милиарда долара и на 10 млрд. за Израел, заяви добре осведомен източник на Ройтерс, предаде БТА.

Мнозина очакват в най-скоро време Байдън да внесе в Конгреса законопроект за отпускане на допълнителни средства с оглед на предприеманите от Вашингтон действия в отговор на нападението срещу Израел от 7 октомври на бойците от палестинското движение "Хамас", докато същевременно търси начин да продължи да помага на Украйна да отблъсне руските войски.

Във вторник няколко добре осведомени източника казаха пред Ройтерс, че Байдън обмисля да отправи искане за допълнително финансиране в размер на около 100 млрд. долара, което ще включва помощ за отбраната на Израел, Украйна и Тайван, а също и пари за усилията за повишаване на сигурността по границата с Мексико, която е подложена на засилен миграционен натиск.Сенатор Джим Риш, най-високопоставеният републиканец в комисията по външна политика на Сената, заяви, че знае нищо за подобна сума от 100 млрд. долара освен това, което са съобщили медиите.

Той заяви на пресконференция, че е чул, че правителството обмисля отпускането на 10 млрд. долара за Израел.

Засега няма коментар от управляващите среди във Вашингтон.Вчера няколко източника казаха, че Байдън все още не се е спрял на окончателна сума и че разбивката ѝ не е обсъдена с Конгреса.

Според американските закони Конгресът, а не изпълнителната власт контролира държавните харчове.