Наши лекари спасиха американка от смърт, оставали й до 48 часа

29 Ное 2018 14:34

В УМБАЛ "Св. Екатерина" бе приета за лечение по спешност 70-годишна американска гражданка с остро настъпила дисекация на гръдната аорта*. Това е най-драматично протичащото заболяване на сърцето и излизащите от него съдове, което причинява смърт при 50% от случаите, ако е оставено без лечение през първите 48 часа от началото на симптомите. Това съобщиха от УМБАЛ "Св. Екатерина".

Дисекацията на гръдната аорта представлява разслоение на стената на аортата, при което кръвта прониква под налягане и заплашва от спукването й.

Екипът на проф. Генчо Начев оперира пациентката по спешност, като отстрани увредената аорта и я замени с протеза, в която включи излизащите от дъгата на аортата съдове, снабдяващи с кръв мозъка и горните крайници.

"Операцията премина успешно и пациентката се възстановява, като й предстои изписване в следващите дни", допълват от болницата.

*Дисекацията на аортата се причинява от разкъсването на най-вътрешния слой на аортата (интимата) или от кръвоизлив в средния и слой (медията), в резултат на което той се разслоява под действието на повишеното налягане в съда. Резултат е създаването на фалшиво (сляпо) пространство, в който започва да тече артериална кръв. Това е спешно състояние, чиято навременна диагноза е от изключителна важност за живота на пациента.

Main Menu