Петима инфектирани с хепатит В и С и един с ХИВ в Капана в рамките на акцията за безплатно и анонимно изследване

30 Ное 2018 10:56

 

 

118 пловдивчани се изследваха безплатно и анонимно за хепатит В и С и ХИВ в Капана по време на кампанията „Страхът не е секси. Знай своя статус“. Инициативата е по повод Европейската седмица за тестване за ХИВ и хепатит, която започна в Пловдив на 26 ноември. Статистиката показва, че повече се изследват жените, както и хората над 40-годишна възраст. Всеки четвърти от изследвалите се е в рисковата група за инфектиране с хепатит. Резултатите от изследванията показват, че 4 пловдивчани са инфектирани с хепатит С, 1 с хепатит В и 1 с ХИВ. Инфектираният с ХИВ е под 20 години, като инфектирането е станало по сексуален път. Нито един от инфектираните не е представител на ромската общност или друга рискова група.

 

Инициативата на CheckPoint София насърчава хората над 50 години, както и мъжете, които правят секс с мъже, да се възползват от безплатното и анонимно изследване. Акцията продължава в петък, 30.11., от 15 до 20 часа, а в събота – 1 декември – Световният ден за борба със СПИН – от 10 до 18 часа. Изследванията се извършват от консултант на столичния център, а резултатите стават след 15 минути.

 

Благодарение на безплатната акция пловдивчани спестяват близо 80 лева, колкото биха стрували резултатите в частна лаборатория. От CheckPoint София препоръчват изследвания за сексуално предавани инфекции да се извършват на 3 месеца от хората в активна възраст. Опасности от инфектиране с хепатит има навсякъде – при стоматологични интервенции, маникюр, татуиране, операции, кръвопреливане преди 1992 година и др. Хепатитите са „потайни“ инфекции и могат да бъдат носени от човек много дълго време, преди да се проявят симптоми. Към момента има възможност за напълно излекуване от хепатит С, за острия хроничен хепатит има безплатно поддържащо лечение, а за пациентите с ХИВ инфекция се предоставя безплатна антиретровирусна терапия, която води до това пациентите да не могат да предадат вируса на друг при сексуален контакт или медицинска интервенция, както и подобрява живота им и те не развиват СПИН.

 

Изследванията се извършват в Капана на ул. Куртевич 3.

Main Menu