Ваксинираха 26 деца в първия ден на кампанията в специализирания кабинет на УМБАЛ „Свети Георги“

23 Дек 2021 16:26

 

26 деца на възраст от 5 до 11 години се ваксиниранираха в първия ден на кампанията за противодействие срещу разпространението на COVID-19 във ваксинационния кабинет на УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД в Пловдив. Това съобщи епидемиологът от лечебното заведение д-р Христиана Бацелова след приключване на работното време на кабинета, който по изключение днес работи до 16 часа.

Тя подчерта, че преди поставянето на новите педиатрични ваксини на „Пфайзер“, всяко дете е прегледано от лекар, проверено е гърлото му, измерени са температурата и е снета анамнеза от родителя. Сред първите ваксинирани са и нейните собствени деца, тъй като всеки отговорен родител трябва да ги предпази от разболяване и усложненията на коронавируса.

Като цяло децата понасят много добре ваксината на „Пфайзер“ – те са изпитани, клинично доказани, че са безопасни и ефективни, така че нямаме от какво да се притесняваме, каза д-р Бацелова. И добави, че досега в САЩ няма нито един случай на миокардит или перикардит при поставена първа доза на 4.8 млн. деца и на 1.2 млн. – втора доза.

Дозата за деца съдържа 3 пъти по-малко микрограма активно вещество, но изследванията на Европейската агенция по лекарствата, показват 91% ефикасност на ваксините. По думите на епидемиолога възможните постваксинални реакции при децата са същите както при възрастните - болка и зачервяване на мястото на убождане, умора, главоболие или лека температура. Единствените доказани противопоказания са алергия към някои от съставките на ваксината. Затова и дозите се прилагат в болнична среда, за да има възможност за бързи действия, ако детето неочаквано прояви някаква реакция след прилагане на препарата.
Деца с доказани алергии към насекоми, различни химични вещества или към други ваксини в миналото, както и тези с автоимунни заболявания, също могат да се ваксинират, за да се предпазят, убедена е д-р Христиана Бацелова.

Както при възрастните, така и при децата имунизацията ще се смята за завършена след приложението на втора доза от ваксината на „Пфайзер“. Бустер засега не се предвижда. За сметка на това ваксинираните деца също ще разполагат със зелен сертификат.

Ваксинационният кабинет на УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД ще работи от понеделник до четвъртък от 12:30 до 15:30 часа, като за ваксинирането на дете в кабинета трябва предварително да се запази час на телефони с номера: 032 60 27 87 и 0884 91 72 16, уточняват от лечебното заведение.

Main Menu