Специалисти: Мит е, че децата не боледуват от COVID

11 Мар 2022 13:43

Koлкото по-голям е броят на възрастните, ваксинирани срещу COVID, толкова по-защитени ще са и децата. За съжаление този процент в България е нисък, а децата не са предпазени от тежко протичане на коронавирусната инфекция. Около това мнение се обединиха специалисти, които участваха в уебинар на тема „COVID-19 при децата – реалност, митове и факти“, организиран от специализираната платформа за медицина и здравеопазване Medical News с подкрепата на „Фарма Трейд БГ“.

„Когато децата са заобиколени от висок процент ваксинирани хора, разпространението на вируса е много по-малко и те са изложени на по-малък риск“, заяви проф. д-р Радка Аргирова, председател на Българското дружество по медицинска вирусология. Тя посочи, че за съжаление по този показател страната ни е на изключително ниско ниво, поради което засягането на децата от вируса ще продължи да бъде високо. На този фон България продължава да е на водещо място и по смъртност от COVID, което по думите й e „ужасяващо“.

Специалистът цитира данни, които показват разпространението на вируса във възрастовата група 0-19 години. От тях става ясно, че при започването на учебната година през 2021 година броят на децата с COVID се увеличава над 4 пъти и от 5200 случаи те са нараснали до над 22 000 за период от около 100 дни. Към момента общият брой на потвърдените случаи при деца (0-19 години) в България от началото на пандемията е близо 89 000. Ваксинирани във възрастовата група 5-11 години у нас са под 4000 лица.

 

„За нас педиатрите беше много странно твърдението, че децата не боледуват от COVID и практиката бързо развенчава този мит“, коментира доц. д-р Ирен Цочева, д.м., завеждащ Отделение по педиатрия на УМБАЛСМ “Н. И. Пирогов”.
Специалистът посочи, че заболяването протича по-леко при деца и подрастващи в сравнение с възрастните, но тежки случаи с нужда от интензивно лечение са описани във всяка възраст. От данните, които тя показа, стана ясно, че броят на заболелите деца в четвъртата вълна на пандемията е нараснал трикратно, а в момента се наблюдава още по-голям ръст, дължащ се на по-голямата вирулентност на варианта Омикрон.

Тя посочи, че в   „Пирогов“ са приемани деца с тежко протичане на COVID. При част от тях се е наложила кислородотерапия, като при едно от тях тя е продължила над три месеца. Специалистът разказа и за особено тежко протичане на COVID при дете с Мускулната дистрофия на Дюшен, както и за дете на 9 години, което е развило Мултисистемен инфламаторен синдром. То е постъпило с температура от 39 градуса, с обрив по корема и ходилата и болки в корема. „В този случай имаше едно абсолютно безсимптомно протичане, родителите нямаха и идея, че това се е случило, бяха обикаляли няколко дни по кожни специалисти, за да се изясни диагнозата“, посочи доц. Цочева. Заболяването е засегнало черния дроб на детето, както и белите му дробове и сърцето. След проведената терапия детето е изписано.

„Подобно усложнение се случва рядко – приблизително 1 на 3000-4000 случая, но изправя лекарите „на нокти“ заради тази полиорганна недостатъчност“, отбеляза тя. За щастие нито един от тежките случаи на деца с COVID, приети в „Пирогов“, не е завършил фатално.

За новото предизвикателство пред медицинската общност – т. нар. продължителен COVID, специалистът отбеляза, че той се наблюдава по-дълго като период с напредването на възрастта. Проучванията за оплакванията след острата фаза при децата обаче са трудни, защото те невинаги могат да обяснят какво ги тревожи, поясни специалистът. “Повечето пациенти се възстановяват до осем месеца, но да не забравяме, че в периода на детството осем месеца е много дълъг период“, коментира доц. Цочева.

Тя се спря и на влиянието на COVID върху развитието на децата. „Затварянето на училищата доведе до нарастване на емоционалния стрес, невротичните състояния сред децата, намалява на физическата активност и увеличение на затлъстяването. За мен като родител и като лекар е важно да направим всичко възможно да върнем децата в тяхната нормалната среда“, коментира доц. Цочева.

Вирусът мутира и разпространението му става все по-лесно, посочи от своя страна д-р Мария Иванова-Стоянова, алерголог в Клиниката „Спешна токсикология” в МБАЛ-София, ВМА, която изнесе лекция на тема „Между митовете и фактите за имунизацията на децата против COVID-19“. Тя подчерта, че ваксините срещу COVID-19 за деца на възраст между 5 и 11 години са минали през щателни оценки от Федералната агенция за храните и лекарствата на САЩ (FDA) и Европейския Център за контрол и превенция на заболяванията (CDC).

„Ваксината срещу COVID при деца е ефективна и безопасна“, посочи специалистът, като изтъкна, че ваксините са тествани при хиляди деца. „В клиничните проучвания страничните ефекти са били леки и подобни на тези, които се забелязват при пълнолетните и други ваксини, препоръчани за деца“, отбеляза още тя. Съобщените нежелани реакции са леки и подобни на тези, наблюдавани след рутинните ваксини и се изразяват в болезненост на мястото на инжектиране, главоболие, мускулни болка и лека треска.

Децата, които се заразяват, са в риск от това да се разболеят тежко, посочи още специалистът и цитира данни, според които към октомври 2021 година общо 83 000 деца на възраст от 5 до 11 години са били настанени в болници в САЩ. Сред тях има и почти 100 смъртни случая. „Всъщност, COVID-19 се нарежда в една от топ десетте причини за смърт при деца на възраст от 5 до 11 години. Децата могат да станат жертва както на краткосрочни, така и на дългосрочни усложнения след инфекция с вируса“, обясни алергологът.

 

Main Menu