Д-р Аспарух Илиав: COVID-19 води до трайни промени в критични зони на мозъка

11 Мар 2022 14:50

При пациенти, боледували от COVID-19, се наблюдават тревожни промени в мозъка и намален интелект на петия месец след заразяването, предупреждава ученият от университета в Берн д-р Аспарух Илиев, като цитира изследване на научното списание Nature.

Той уточнява, че става дума за пациенти, при които не се е стигнало до болнично лечение, но въпреки това са налице "трайни промени в много критични зони на мозъка".

"Данните са от британската банка за мозъчни изследвания, анализирани са около 400 контролни здрави хора и 400 COVID-пациенти със скенер на мозъка - преди и след COVID (средно 140 дни след боледуване). Установява се атрофия (изтъняване) на мозъчната зона в предностраничната (фронтотемпоралната) кора и парахипокампалната зона; намаляване на цялостния мозъчен обем; изтъняване на зоните, свързани с обонянието." - уточнява д-р Илиев.

"Особено притеснително е, че пациентите показват и намаляване на когнитивно-интелектуалните способности спрямо здравите контроли. Това се наблюдава основно при пациенти на възраст над 60 години." - отбелязва ученият./news.bg

Main Menu