Д-р Васил Велев: Качествената храна, разнообразното седмично меню и движението гарантират здраве

09 Юни 2022 07:15
Д-р Васил Велев Д-р Васил Велев


Качествената храна, разнообразното седмично меню и движението са гаранция да бъдем здрави. Това твърди пловдивският гастроентеролог д-р Васил Велев. Според него грешките на пациентите, които среща в практиката си, са основно свързани с вида на храните, които консумират, с качеството им и начина на хранене. „Приготвянето на пържени аламинути, т.нар. „джънг фууд“, които се продават масово в градовете, са изключително вредни за здравето на хората“, коментира д-р Велев. Той препоръчва разнообразното седмично меню с включване на постни ястия, риба, плодове, зеленчуци и др. „То е важно, защото носи всички вещества, които са необходими на организма. Плодовете и зеленчуците трябва да са пресни, да са според сезоните и географските ширини. През последните години се налагат чужди храни, които не са типични за нас“, коментира д-р Велев. Той не е привърженик на двучасовото хранене, освен ако не е предписано от лекар. Според него възрастният човек трябва да се храни 3 пъти на ден и цитира физиолозите, които го препоръчват: „Теории има много, но физиолозите са определили, че най-доброто хранене за човека е 3 пъти дневно. Има значение за какви хора говорим, разбира се. Диети се налагат и прилагат обикновено при пациенти, които са оперирани или имат определени заболявания. Тогава е препоръчително да се хранят често и по малко. Но когато говорим за здрави хора, които не са преминали операции на храносмилателния тракт, нямат придружаващи заболявания, тогава нормалния режим на хранене е 3 пъти на ден, като вечерното хранене е най-леко“.
Пловдивският гастроентеролог е уверен, че здравето започва с профилактиката. Той препоръчва традиционната кухня, сезонните плодове и зеленчуци, характерни за нашата географска ширина, като се внимава с обемите. „Човек може да яде каквото иска, но е въпрос на количество. Може и 50 храни да опита на едно хранене, но от значение е общото количество, което се консумира. Препоръката ми е – качество за сметка на количество“, подчерта д-р Велев. Toй посочи, че в забързаното ежедневие липсата на добра храна и на движение през последните години оказват негативно влияние върху съвременниците ни. Голяма част от младите хора са обездвижени, с наднормено тегло и боледуват. Той даде пример с масовия спорт и сутрешната гимнастика в училищата преди години, когато младежите не са боледували толкова. “Нашето бъдеще са децата. Отговори сме за здравето им. Препоръката ми е младите хора да създават правилни навици за хранене към качествена храна и здравословен начин на живот, за което важна роля и пример трябва да дават и родителите. За съжаление, качеството на храната в училище е спорно, въпреки че почти всички минаха на кетъринг, но тя е приготвена с полуфабрикати, а и в магазините около учебните заведения се продават некачествени и направо вредни за децата стоки. Мисля, че трябва да се поучим от добрите практики от нашето детство и да се въведе сутрешна гимнастика в училище, да се стимулира и промотира спорта. Това не само ще тонизира учениците за учебния процес, но и ще гарантира здравето им в бъдеще“, допълни гастроентерологът.
Д-р Васил Велев повече от 8 години е специалист гастроентеролог. „Избрах гастроентерологията, защото е в сферата на вътрешните болести. Тя е широкоспектърна специалност. Правят се много и различни изследвания, включително инвазивни“. От 2010 г. години работи в болница „Медлайн“. Той споделя, че са разнообразни случаите, които среща в практиката си: „Някои болестни единици се увеличават значително през последните години, за съжаление. Сред тях онкологичните случаи, възпалителните чревни заболявания, което се дължи освен на храните и на значително замърсения напоследък въздух. Важно е да имаме добра връзка с пациентите, да има доверие между нас, за да се постигат положителни резултати от лечението“.
В една от болничните стаи срещаме дългогодишната учителка от Асеновград Мария Вълкова. „Възхитена съм от д-р Велев, който с изключително внимание ме прие в отделението. Преди това лежах в Кардиология. Повече от 2 години имам проблеми с черния дроб и бях много притеснена за здравето си, защото не можеха да открият къде е проблемът. Д-р Велев е не само внимателен, но и чудесен професионалист. Не съм срещала през последните години такъв лекар. Имам му 100 % доверие“, посочи Мария. Впечатленията й допълни Анелия Куртева, която попада в болницата по спешност: „Д-р Велев е млад, обещаващ, внимателен, загрижен. Използва малко думи, но казва правилните и точни неща! Определено се чувствам късметлийка, че попаднах при този лекар! Присъствието ми в цялото отделение и в болницата е забележително. От санитари до водещи лекари, дори от други отделения, всички подхождат с уважение и респект“, каза Aнелия. А пациентката до нея допълни: „Благословени сме с такива лекари! Да са живи и здрави и продължат да помагат“.

Д-р Васил Велев е специалист в отделението по гастроентерология в МБАЛ „Медлайн“. Средно образование придобива в Езикова гимназия “Иван Вазов” в Пловдив. Завършва медицина в Медицинския университет в София през 2004 г. От 2009 до 2013 г. специализира "Гастроентерология" в МБАЛ - Пловдив. Специалност придобива през 2014 г. Професионалните му умения са свързани с конвенционална, доплер и интервенционална ехография, както и в диагностичната и терапевтична ендоскопия.

 

Автор: Екатерина Кючукова

Main Menu