Ново лечение на меланом

20 Юли 2022 13:37

 

Иновативна оперативна процедура с гама сонда открива микроразсейки на кожен меланом в лимфните възли, още преди да бъдат клинично проявени и дори видими с новите високочувствителни образни диагностични методи. Процедурата позволява изключително прецизна диагностика и определяне стадия на заболяването, тъй като в 80% от случаите меланомът се разпространява по лимфен път. Това дава възможност за ранно откриване на пациентите в III стадий, което им дава шанс да започнат своевременно лечение, с което дори да бъдат излекувани. Процедурата, известна като биопсия на стражевия лимфен възел (БСЛВ) или сентинелна биопсия, ще бъде представена от д-р Ива Гаврилова, УСБАЛО София по време на Деня на пациентите с малигнен меланом. Той се организира от Българската асоциация по дермато-онкология (БАДО) на 23 юли, събота, от 10:00 часа в София Хотел Балкан. На събитието водещи онколози, лекари-психолози, специалисти по репродуктивно здраве и други ще се срещнат с пациенти и техните семейства, за да споделят опита си и новостите при лечението и диагностиката на заболяването, възможностите за запазване на фертилитета, както и за психосоциална подкрепа за водене на пълноценен живот след диагнозата.
Клиниката по Онкодерматология на УСБАЛО София е първата, която прилага БСЛВ с гама сонда при меланом у нас, с изключителни резултати по отношение на преживяемост и контрол на заболяването. Отскоро и Комплексният онкологичен център в Бургас бе оборудван със специализираната апаратура и започна извършването на успешни операции по новия метод, съобщи д-р Ива Гаврилова, която е и член на УС на Българската асоциация по дермато-онкология.
По време на събитието д-р Гергана Шаламанова – председател на БАДО, ще представи иновативните възможности за системно лечение, както и последни данни от няколко клинични проучвания, оповестени преди месец на годишната среща на Американското дружество по клинична онкология (ASCO) - най-реномирания международен форум в областта, които вероятно ще променят хода на заболяването меланом в бъдеще. Едно от тях е свързано с още по-ранното прилагане на моно имунотерапия при високо рискови пациенти в II В и II C стадии (преди изява на метастази дори и в лимфните възли), което има положителен ефект за дългосрочна преживяемост, без развитие на далечни метастази. Друго е свързано с нови възможности за имунолечение при метастази с по-малка токсичност, с нови непознати до сега молекули, които активират имунната система по различен и още по-мощен начин, и могат да преодолеят възникнала резистентност от провеждано лечение.
„Усилията на лекарите глобално по света са насочени към колкото може по-ранно откриване на кожните тумори и особено на пациентите в III стадий, за да можем качествено и ефективно да помагаме. От друга страна откритията в областта на поразителния и дългосрочен ефект на имунотерапията с ниска и приемлива автоимунна токсичност, явно са на път да бъдат реализирани, което ще предостави нови възможности за контрол на заболяването при всички пациенти в метастатичен стадий“, коментира д-р Гергана Шаламанова - началник на Отделение „Медицинска онкология и дерматология“ в Комплексния онкологичен център – Пловдив и председател на БАДО. „Това дава надежда и нова перспектива за пациентите с меланом и затова за нас, като техни лекари, е важно да поговорим спокойно и открито с тях за новостите в медицинската практика и за постиженията на науката, които съвсем скоро ще ни дадат още ефективни инструменти и допълнителни възможности за лечение“, категорична е д-р Шаламанова.
Меланомът е най-сериозният вид рак на кожата, от който в България се разболяват средно около 500 души годишно*. Заболяването засяга предимно хора над средна възраст, но в последните години приблизително половината от случаите са при хора между 35 и 65 години. Случаите нарастват с между 3 и 5% годишно, а възрастовата граница непрекъснато спада, като все по-често се диагностицират пациенти под 40 годишна възраст. Затова и една от темите в програмата на форума е насочена към съвременните начини за съхраняване на репродуктивните способности при хора с меланом и възможностите да станат родители след излекуването. Специален гост на събитието ще бъде д-р Георги Стаменов с екип на МБАЛ „Надежда“.

Main Menu