Грипът вероятно ще се завърне тази зима

16 Сеп 2022 12:01
Грипът вероятно ще се завърне тази зима Снимка - БТА

Твърде вероятно е да има доста добре изразена грипна вълна тази година, прогнозира директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова в интервю за БНР.

Тя обясни, че в предходните две години грипната вълна е била възпрепятствана от мерките срещи коронавируса като носенето на маски и спазването на дистанция, но сега те са оттеглени.

Проф. Христова участва във форум в Пловдив, на който се дискутират новостите в микробиологичната и вирусологичната диагностика при инфекциите, насоки за превенция в очакване на поредната COVID-19 вълна, имунитет и имунна памет при инфекция със SARS-CoV-2 и след ваксинация.

„Една голяма част от населението се е срещнала с вируса. И ние сме свидетели, че той протича по-леко. То е свързано с вариант Омикрон, но и с обучението на нашата имунна система. По-вероятно е да се нароят нови варианти на Омикрон, който протича по-леко, а и имаме създаден имунитет. Още повече, че имаме вече ваксини, които включват вариант Омикрон и ще дават кръстосан имунитет“, каза още проф. Христова.

Засега има слаб интерес към новите адаптирани ваксини за Омикрон, които ще се използват за бустер. Това се обяснява с отшумяването на вълната и ниската заболеваемост, която в повечето райони е 100 на 100 000 на 14 дневна база. Oчакват се няколко месеца с ниска заболеваемост.

„Имайте предвид, че вирусът е респираторен. И със захлаждането на времето е твърде вероятно да се увеличи заболеваемостта, но никой не може да каже кога ще стане. Тогава вече ще бъде силно наложително поставянето на ваксините и съм сигурна, че ще се повиши този интерес към тях“, каза още Христова.

Main Menu