1 милион българи са със свръхтегло, 67 000 са децата със затлъстяване

10 Окт 2022 11:25
1 милион българи са със свръхтегло, 67 000 са децата със затлъстяване Снимка - Unsplash

2 милиона от възрастното население в България е със свръхтегло, като 1 милион от тях са със затлъстяване. При децата 200 000 са със свръхтегло и 67 000 от тях са със затлъстяване.

Статистиката съобщават от УМБАЛ "Лозенец". Лечебното заведение организира безплатни прегледи на 11 октомври 2022 г. от 08.00 – 14.00 ч.

Според експерти, присъстващи на ежегодния Европейски конгрес по проблемите на затлъстяването темповете на разпространение на затлъстяването у нас са толкова сериозни, че до 15 години се очаква България да заеме 1-во място в Европа по брой хора с наднормено и свръхтегло.

Тревожните данни засягат най-вече жените у нас. Ако не се предприемат своевременни мерки срещу излишните килограми, до 2030 г. поне 90% от българките ще са със затлъстяване. Не по-малко сериозен е проблемът със затлъстяването при децата. За момента България е на 5-то място по този показател в Европа.

Наднорменото тегло е сериозен здравословен, а не само козметичен и естетически проблем. Затлъстяването продължава да бъде пренебрегван сърдечносъдов рисков фактор въпреки неспиращите послания на медицинската наука за отдалечаване на опасността от инфаркти и инсулти чрез намаляване на излишните килограми.

Наднорменото тегло е в резултат преди всичко на увеличено отлагане на мазнини в тялото. Това води до повишен общ здравен риск и развитие на съпътстващи заболявания – диабет, подагра, артериална хипертония, исхемична болест на сърцето, жлъчно-каменна болест, ставно-дегенеративни увреждания, дихателни нарушения, сънна апнея, разширени вени и тромбофлебит, ракови заболявания, безплодие.

По време на пандемията стана ясно, че затлъстяването е един от основните рискови фактори за заразяване и тежко протичане на COVID-19. Обяснението е, че при повече мастна тъкан, вирусът може по-лесно да зарази повече клетки, причинявайки по-голямо вирусно натоварване. То може да утежни инфекцията и да удължи периода на възстановяване.

Затлъстяването е на второ място след тютюнопушенето като причина за преждевременна смърт и един от най-големите врагове на доброто здраве. При около 90 % от случаите затлъстяването е свързано с поведенческите фактори, по-специално с нездравословни хранителни навици и понижена двигателна активност.

Постигането на нормално тегло и подобряване на здравето е възможно със здравословно хранене, спортуване и прием на лекарствени средства с природен произход, одобрени от специалисти в областта на храненето и диетиката.

Профилактиката срещу наднорменото тегло и затлъстяването трябва да започне още в ранна детска възраст. Децата трябва да се отглеждат с правилно хранене и с правилна физическа активност. Компютрите и видеоигрите прогониха динамичните детски игри и наложиха заседнал живот на подрастващите.

Точно в тази възраст затлъстяването не се приема сериозно, отслабването е трудно, диетата не може да бъде много строга, лекарствата са противопоказани. Необходимо е сериозно внимание, защото веднъж възникнала, излишната мастна тъкан остава трайно в депата и трудно възвръща предишните нива.

Навременната консултация със специалист и адекватните промени в стила на живот гарантират безопасно и ефективно решение на проблема с наднорменото тегло, препоръчват от болница "Лозенец".

Main Menu