Меджидиев: Доста медикаменти от позитивния списък са извадени от предишното ръководство на МЗ

13 Окт 2022 11:16

Доста медикаменти са извадени от позитивния лекарствен списък (списък с лекарства, заплащани от НЗОК, б. р.) при предишното ръководство на министерството, проверяваме защо е така, каза здравният министър д-р Асен Меджидиев по bTV.

В момента има недостиг на 69 медикамента. Количествата на пазара се контролират през СЕСПА - системата отразява наличностите на пазара у нас и при дефицит на някои от лекарствата реекспортът им се спира, каза той.

Според него недостиг на медикаменти има в световен мащаб, заради дефицит на някои активни съставки, но по думите му проблем е и износът на лекарства: Моето мнение, че първо трябва да се задоволят потребностите на вътрешния пазар, след това да се мисли за другите страни, подчерта той.

Заплатите на медицинските работници - заслужени, но по-високи

Меджидиев коментира и проекта на наредба за остойностяване на медицинския труд, която екипът му подготвя. Тя трябва да е готова до 15-20 дни. Взели сме модела на Германия и Франция. Медиците ще получават толкова, колкото са заработили, но стойностите ще са по-високи от тези в момента, обясни той, без да цитира конкретни цифри. Според него по-важно е да се създаде регулаторен механизъм, който да прави оценка на положения труд.

Изключително притеснен за "Александровска"

Новите просрочени задължения на "Александровска болница" са в размер на 23 млн. лв. Изключително съм притеснен за тази болница, все пак това е Алма матер, каза Меджидиев. Той обясни, че след оповестяването на резултатите от вътрешния одит е имал среща с директора на болницата д-р Атанас Атанасов, който оспори данните от проверката. След срещата в лечебното заведение е бил извършен втори одит, който потвърдил резултатите от първия, посочи той.

По думите на Меджидиев в момента се изготвя оздравителен план на болницата, в който вземат участие БЧК и МУ София. Когато той бъде готов и се сключат споразумения с кредиторите, ще бъде предоставен кредита от 35 млн. лв., който беше гласуван от редовното правителство. Много от добрите специалисти са напуснали болницата, каза още Меджидиев и допълни, че трябва да бъдат създадени условия те да се върнат, защото "пациентите следват лекаря си". Няма друга болница в толкова тежко състояние, обобщи служебният министър.

Main Menu