Сега е моментът да се погрижим за здравето на кожата си след летните почивки

25 Окт 2022 15:18

 

Лятото отмина и еуфорията от почивките отстъпва място на ежедневните задачи. Сега е моментът да проверим дали сме черпили от слънчевите лъчи по здравословен за кожата начин и да се погрижим за състоянието й спокойно и ефективно. Това важи и за децата и тийнейджърите, които усилено са събирали тен на плажа или просто са играли с пясъка и вълните.

Пораженията от неразумно излагане на слънце и неефективната слънцезащита могат да бъдат от най-различно естество. Макар й рядко, те могат да доведат до изменения на кожни клетки, на които е добре да се обърне внимание навреме. Не всяка новопоявила се раничка, брадавица, повече или нетипични бенки трябва да предизвикват тревога, но ако има съмнение, прегледът от специалист – дерматолог може да установи навреме проблемно образувание и да предотврати усложнения и диагнози, които будят страх у много хора, предупреждават от Българската асоциация по Дермато-Онкология (БАДО).

Макар само около 4% от злокачествените туморни образувания по кожата да са меланом, той е най-сериозният вид рак на кожата, от който в България се разболяват над 500 души годишно*. Заболяването засяга предимно хора над средна възраст, но приблизително половината от случаите в последните години са при хора между 35 и 55 години. Регистрираните нови случаи нарастват с между 3 и 5% всяка година, като възрастта непрекъснато спада и все по-често се диагностицират пациенти под 40 годишна възраст.

За първи път на конгрес в София лекари и учени от водещи световни клинични и изследователски центрове ще дискутират въпроса за подмладяването на пациентите с меланом, новостите в медицинската практика и постиженията на науката, които дават нови възможности за диагностициране и контрол на заболяването. Ще има и специален панел за засягането на деца и юноши, което до скоро се смяташе за мит, казва д-р Ива Гаврилова – секретар на БАДО и член на УС на асоциацията, организатор на форума. „Това е тема, за която рядко се говори, но има натрупан опит и успешни практики, с които искаме да запознаем колегите и да почерпим опит по време на Втория конгрес по дерматоонкология. Науката се развива толкова бързо, че вероятно в недалечно бъдеще ще разполагаме с ваксини срещу различните видове онкологични заболявания. Но достиженията на медицината и в момента ни дават основание да говорим за революция в диагностиката и лечението на малигнения меланом, което искаме да покажем от 11 до 13 ноември в София“, подчерта д-р Гаврилова.

На форума проф. Здравка Демерджиева – началник на Клиниката по дерматология и венерология в Болница Токуда – ще запознае колегите си с най-честите видове пигменти лезии в детска възраст, с които се сблъсква дерматолога в практиката си. Проф. Петранка Троянова – началник на Клиниката по лъчелечение и медицинска онкология в УМБАЛ ”Царица Йоанна-ИСУЛ” – друг от водещите онкодерматолози у нас – ще покаже дерматоскопски възможности за диагностика на различните видове пигменти лезии при деца и юноши. Проф. Христо Шивачев – водещ детски хирург и началник на Клиниката по детска хирургия в УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов" – ще насочи вниманието към възможностите за оперативно лечение на кожни тумори и по-специално меланом в детска възраст и пътя на пациента под 18 г.

„Усилията на лекарите глобално по света са насочени към колкото може по-ранно откриване на кожните тумори, за да можем качествено и ефективно да помагаме. Хората с меланом и техните близки трябва да знаят, че изход има и не бива първосигнално да се втурват към козметични и дерматологични центрове за биопсия, третиране с лазер, да се самолекуват или да се доверяват на народна медицина, премахване с киселини, отвари и т.н., което крие сериозен риск от израждане или разпространение на вече изменената бенка. Вместо това, при съмнение, нека се обръщат към специалист дерматолог или дерматоонколог за правилна оценка на състоянието и насочване за успешно лечение. Важно е хората да знаят, че ранно разпознатият меланом може да бъде напълно излекуван“, подчерта още д-р Гаврилова.

Вторият национален конгрес по дерматоонкология ще се проведе от 11 до 13 ноември в хотел HYATT в София. В него ще участват водещи специалисти в света от Германия, Израел, Полша, Гърция, Сърбия и България. Организатор на форума е Българската асоциация по Дермато-Онкология (БАДО).

Main Menu