Напредък в медицината: с меланом може да се живее нормално

04 Ное 2022 13:17

 

Светът вече знае как! Хора с меланом живеят и работят активно. Хора с меланом имат семейства. Хора с меланом раждат здрави деца. Хората с меланом вече могат спокойно да ходят на море, да пътуват, да се забавляват, като всички. Те са част от нас и от модерния начин на живот.

Как се случва всичко това ще бъде във фокуса на водещи специалисти в света, които идват в София за участие във Вторият национален конгрес по дерматоонкология от 11 до 13 ноември. Организатор на форума е Българската асоциация по дерматоонкология (БАДО).

 

Науката направи големи крачки напред в диагностиката и лечението на малигнения меланом. Те дават нова перспектива пред хората, засегнати от болестта, които се увеличават с нови над 650 човека годишно само в България. „Достиженията на медицината са толкова значими, че можем да говорим за революция в откриването и контрола над малигнения меланом и точно това искаме да покажем на конгреса в София“, казва д-р Ива Гаврилова – секретар на БАДО.

В България идва един от най-известните онколози, който стои в основата на многобройни клинични изследвания, особено в разработването на иновативна имунотерапия, което е бъдещето на лечението на меланом - проф. Якоб Шахтер от Израел. Ще чуем от първа ръка опита на проф. д-р Майкъл Вайхентал от Университетската болница Шлезвиг-Холщайн в гр. Кил, Германия – една от водещите клиники в областта, с изключително добре развита медицинска практика. „Имаме колеги от Сърбия, Полша, както и лекари от всички водещи български болници и екипи - Токуда, УСБАЛ по онкология в София, Комплексния онкологичен център – Пловдив, болниците ”Царица Йоанна – ИСУЛ”, „Пирогов", "Александровска“, които могат да покажат забележителен опит и резултати в прилагането на нови и иновативни терапии с висока ефективност при пациенти от различни възрасти“, допълни д-р Гаврилова.
По думите й се наблюдава тенденция за подмладяване на пациентите с меланом, което ще насочи вниманието на специалистите на конгреса към терапевтичните подходи в детска и юношеска възраст. Все по-често се диагностицират пациенти под 40-годищна възраст, което поставя въпроса за запазване на фертилитета и възможността те да създадат здраво поколение, независимо от диагнозата. По тази тема към работата на конгреса ще се присъедини и д-р Георги Стаменов с екип на Болница „Надежда“, които от години работят в областта на онкофертилитета и са поели отговорността да бъдат Национален център за запазване на репродуктивните възможности при пациенти с онкологични заболявания.