Първи курс за професионално обучение на парамедици в Пловдив

07 Дек 2022 09:03

 

 

Ректорът на Медицински университет – Пловдив проф. д-р Мариана Мурджева даде официален старт на професионалното обучение за специалност „Парамедик“.

 

„Всички знаем в какво състояние е здравната ни система, знаем колко много предизвикателства и изпитания има пред нея. Затова съм убедена, че с обучението за парамедици Медицински университет – Пловдив не само подпомага здравеопазването, а и прави крачка напред в реформата в тази система. Искам да Ви поздравя с избора на тази значима в днешно време професия, която ще Ви направи наистина посветени на здравето на хората и на хуманността – какъвто е девизът на нашия университет. Похвално е, че сте отделили време от собствените си ангажименти за точно този тип обучение, за да бъдете на първа линия в опазване на здравето на хората,“ каза в приветствието си към курсистите проф. Мурджева.

 

Пред бъдещите парамедици и официалните гости проф. Мурджева припомни, че МУ-Пловдив е университет, който стои много добре в различни национални класации на образованието в страната. Според последната класация за научноизследователски дейности в над 50 българските университета, Медицински университет – Пловдив е в челната петица по различни показатели. Съвсем наскоро бяха публикувани и резултатите от Рейтинговата система на висшите училища в България, в която за пета поредна година МУ-Пловдив печели първо място в професионално направление „Медицина“, а от тази година – и първо място в професионално направление „Обществено здраве“.

 

„Именно медицина и обществено здраве са двете направления, в които Вие активно ще работите само след една година. За Вас е чест да се обучавате тук, защото човешкият ресурс, с който Медицинският университет – Пловдив и университетските болници в Пловдив разполагат, е много значим,“ каза още проф. Мурджева.

 

Официални гости на събитието наред с ректора проф. Мурджева, бяха зам.-ректорът по научноизследователска дейност проф. д-р Благой Маринов, директорът на Медицинския колеж към МУ-Пловдив доц. Мария Божкова, зам.-деканът по научноизследователска дейност на Факултета по дентална медицина проф. д-р Георги Томов, народният представител от Смолян Михаил Камбарев и неговият сътрудник адв. Ивайло Турналиев. Присъстваха също преподаватели и методичните експерти от Центъра за професионално обучение, сред които началникът на Отделението по спешна медицина в УМБАЛ „Свети Георги“ – д-р Кирил Атлиев за професия „Парамедик“, и завеждащият звеното по „Вътрешни болести“ в същото отделението д-р Венцислав Филипов.

 

Посредством онлайн връзка в официалното откриване се включи и д-р Радосвета Митова-Уелс, програмен директор по спешна медицина на Тексаския университет в Ел Пасо, САЩ. Д-р Уелс ще бъде част от преподавателския екип на специалността „Парамедик“ в Центъра за професионално обучение на МУ-Пловдив. Тя сподели, че от години мечтае да се върне в България и да предаде поне част от опита, който е придобила. „Всички работещи в Катедрата по спешна медицина и президента на Тексаския университет имат готовност да съдействат на новото професионално обучение за парамедици“, каза д-р Уелс. Чрез нейното преподаване курсистите буквално ще се докоснат до съвременните световни тенденции в обучението по спешна медицина, обясни проф. Мурджева. Д-р Радосвета Уелс ще води практически занятия с курсистите от ЦПО в иновативния и уникален за страната Медицинския симулационен тренировъчен център на МУ-Пловдив.

 

Адв. Ивайло Турналиев, сътрудник на депутата от Смолян Михаил Камбарев, приветства старта на обучение и припомни, че област Смолян е христоматиен пример за необходимостта от парамедици. В рамките на официалното откриване бяха обсъдени възможностите за организиране на курс за жители на Смолян в ЦПО на МУ-Пловдив, които след това веднага да намерят професионална реализация там.

 

Тържественият старт на обучението за парамедици се състоя в Центъра за професионално обучение на МУ-Пловдив, където ще се проведат голяма част от занятията на бъдещите парамедици – всички 450 часа теория и част от общо 510 часа практика със симулатори. Голям брой практически занимания ще бъдат организирани в Медицинския симулационен тренировъчен център на МУ-Пловдив. Курсистите също така ще се обучават и в най-голямата университетска болница – УМБАЛ „Свети Георги“. Там ще имат възможност да се срещнат с обучители, които са лекари със специалност „Спешна медицина“, „Хирургия“, „Кардиология“, разказа директорът на Центъра за професионално обучение доц. д-р Весела Стефанова.

 

В Центъра за професионално обучение на МУ-Пловдив ще се обучават парамедици с трета степен на професионална квалификация за оказване на първа помощ. Те ще могат да работят в центровете за спешна медицинска помощ, в структури с основна дейност за оказване на спешна/първа помощ, както и в служби за спешно реагиране като част от спасителни екипи. Свидетелство за професионална квалификация, което ще получат в края на обучението си, е валидно в България и страните от ЕС, обясни доц. Стефанова.

Main Menu