Печат на тази страница

Със сложна операция спасиха жена от злокачествен тумор в Интегралния център към УМБАЛ „Свети Георги“

21 Дек 2022 07:59

 

Мултидисциплинарен медицински екип извърши сложна операция за премахването на злокачествен тумор, който затруднявал дишането на 71-годишна жена.
Хирургичната интервенция бе извършена в Интегралния център към УМБАЛ “Свети Георги” Пловдив от проф. д-р Карен Джамбазов, директора на УМБАЛ "Свети Георги" ЕАД – Пловдив и ръководител на Катедрата по ушно-носно-гърлени (УНГ) болести на Медицински университет – Пловдив в екип с началника на клиниката по Лицево-челюстна хирургия проф. д-р Петя Печалова.
Пациентката е била с оплаквания от подуване в областта на лицето, сълзене, намалена чувствителност на горните зъби и кръвотечение от носа. Близо месец жената имала затруднено носно дишане, придружено от тежест в дясната лицева област.
След извършени консултации с УНГ специалист е назначена компютърна томография на околоносните кухини с образни данни за туморна формация в областта на горната челюст.
Този вид тумор е злокачествен, съставен от специализирани клетки, наречени плоскоклетъчни клетки. Среща се често, като една от причините е, че може да започне навсякъде, където обикновено се намират плоскоклетъчни клетки, например - устни, уста и език, сливици, хранопровод, бели дробове ларинкс, кожа, маточна шийка.
За щастие, пациентката е преминала през гладък кратък постоперативен период. След проведено онкологично обсъждане ще продължи последваща терапия и ендоскопско проследяване на локалния статус.

Свързани статии (по етикет)

Main Menu