Инфекционистът доц. Бойкинова: Грипът протича без сериозни усложнения засега

16 Ян 2023 10:38

 

В Пловдив случаите на грип все още са малко в сравнение с Пазарджик и Бургас, заяви началникът на Клиниката по инфекциозни болести към УМБАЛ “Свети Георги” ЕАД - Пловдив доц. д-р Олиана Бойкинова.

“Впечатлението ми от настоящия, предимно грип тип А е, че протича с класическата симптоматика, без сериозни усложнения”, казва още доц. Бойкинова. И посочи, че острото респираторно заболяване засяга горните и/или долните дихателни пътища. Причинено е от РНК грипни вируси и протича с изразена интоксикация (висок фебрилитет, главоболие, миалгия и адинамия), последвана от остър трахеит (суха, продължителна кашлица), възможно диариен синдром, както и склонност към усложнения.

В момента в Клиниката по инфекциозни болести има 8 хоспитализирани пациенти с грип със средно тежки клинични форми, от които 3-ма са възрастни и 5 деца.

Доц. Бойкинова обясни, че Ковид и грип, които са респираторни заболявания имат общи симптоми: повишена температура, засягане на горни дихателни пътища, нерядко повръщане и диариен синдром. Протичането е индивидуално при всеки пациент и е свързано с редица фактори като възраст, придружаващи заболявания, преморбиден терен и т.н.

Налице са обаче и някои специфики, които могат да ги разграничат. Например, Ковид симптомите са с по - постепенно начало и с по-умерен фебрилитет. Стартира обикновено със симптоми на ГДП /горни дихателни пътища/, бързо прогресира с развитие на ARDS /остър респираторен дистрес синдром/, обикновено след диспнея /затруднено дишане/ и има бавен възстановителен период.

Що се отнася до грипa, той има внезапно начално с висока температура до 39-40 градуса, главоболие, болки в мускули и стави, разкършеност.
След първия ден се появява суха, дразнеща кашкица. Периодът на възстановяване е по-кратък, около 6-7 дни.

При съмнения за грип трябва да се потърси консултация с лекар, поради необходимостта от точна диагноза и съответно адекватно лечение, което се различава както при отделните респираторни заболявания, така и при настъпили усложнения.

Клиниката по инфекциозни болести е в пълна готовност да поеме тежките случаи, както на грип, така и на Ковид, но специалистите напомнят на хората да вземат предпазни мерки: да не посещават места, където има струпване на много хора, а ако се налага, да носят маски там. Да не посещават в сезона на вирусите без причина личните си лекари и лечебните заведения, където рискът да се заразят е сериозен. Спазването на социална дистанция и редовното миене на ръцете са важни условия за опазване от болести, припомниха още от клиниката.

Main Menu