Печат на тази страница

Здравето на сърцето изисква ежедневна грижа

22 Фев 2023 15:04

 


Сърдечно-съдовите заболявания са водеща причина за смъртност в световен мащаб, а България води черната класация в Европейския съюз по преждевременна смърт, причинена именно от тях. Данните сочат, че у нас двама на всеки трима човека умират от сърдечно-съдови заболявания.
Най-често от тях страдат мъжете, но има тенденция към увеличаване на дела на дамите с подобни проблеми. Възрастта е ключов фактор, като рискът при мъжете става по-голям след 45 години, а при жените - след навършване на 55. Наблюдава се трайно понижаване на възрастовата граница, като все по-млади хора развиват атеросклероза, артериална хипертония, миокарден инфаркт, инсулт и бъбречно увреждане.
Съществуват четири групи сърдечно-съдови заболявания: исхемична болест на сърцето, периферно артериално заболяване, мозъчен инсулт и аортно заболяване. По данни на Световната здравна организация на челно място е исхемичната болест на сърцето, отговорна за 16% от всички летални изходи.
Симптомите на сърдечно-съдовите заболявания могат да варират, но най-често срещаните са болка или стягане в гърдите, недостиг на въздух, световъртеж, лесна умора при физически усилия и отток на крайниците. Лекарите са категорични, че самолечението трябва да се избягва и препоръчват незабавно да се потърси професионална медицинска помощ, за да бъдат предотвратени усложнения или фатален изход.
На фона на тази притеснителна статистика е важно да се обърне специално внимание на профилактиката в по-ранна възраст и ограничаване на факторите, които подлежат на контрол. Това са високото кръвно налягане, обездвижването, затлъстяването, високия холестерол, тютюнопушенето, нерационалното хранене, прекомерната употреба на алкохол и стресът.
„Тютюнопушенето увеличава многократно риска от инфаркт и инсулт. То води до спукване на атеросклеротични плаки в организма и запушване на болния съд. Не трябва да се подценява и токсичното въздействие на цигарения дим върху белия дроб. Препоръчва се спазване на балансиран хранителен режим, включващ плодове, зеленчуци, риба, пилешко месо без кожа, както и намаляване на приема на алкохол“, споделя д-р Мирослав Стоянов, уважаван специалист-кардиолог, завеждал дълги години отделението „Кардиология и инвазивна кардиология” към МБАЛ „Д-р Тота Венкова“.

Свързани статии (по етикет)

Main Menu