Община Пловдив и Медицински университет – Пловдив подписаха меморандум за сътрудничество

07 Апр 2023 18:40

В Световния ден на здравето Община Пловдив и Медицински университет – Пловдив сключиха меморандум за сътрудничество. Подписи под него поставиха кметът Здравко Димитров и ректорът на Медицински университет – Пловдив проф. д-р Мариана Мурджева.

„В Деня на здравния работник искам да отправя своята благодарност към Вас като лекари. Вашата професия е дадена от Бог, няма по-хуманно нещо от това да лекуваш хората“. С тези думи градоначалникът се обърна към проф. Мурджева при подписването на меморандума.

„Пловдив, със своите висши учебни заведения, е един от малкото градове в България, който може да се похвали с успешни студенти, които след като завършат намират работа в своето поприще. Като администрация винаги сме откликвали на инициативи, които водят към по-добро образование и здравеопазване и ще продължава да е така и занапред“, увери Димитров.

На срещата присъстваха още директорът на Дирекция „Здравеопазване“ Калин Калинов, зам.-кметът по екология и здравеопазване Анести Тимчев, зам.-ректорите на МУ – Пловдив проф. д-р Благой Маринов и проф. д-р Анастас Баталов, както и управителите на Диагностично – консултативен център, ДКЦ I, IV, V и VII, МБАЛ „Св. Мина“, МБАЛ „Св. Пантелеймон“, Диспансер по кожно-венерически заболявания и Център за психично здраве.

„Инициативата за подписването на този меморандум дойде от Община Пловдив и искрено благодаря на кмета Здравко Димитров и директорът на Дирекция „Здравеопазване“ Калин Калинов. Само с такова съвместно сътрудничество може да постигнем интерес на специализантите към нашите обучения по медицина и фармация“, заяви ректорът на Медицински университет – Пловдив проф. д-р Мариана Мурджева.

Тя допълни, че освен теоретична подготовка, университетът предлага и симулационно обучение, което специализантите могат да извършват в единствения засега в страната и по рода си Симулационен тренировъчен център. По думите й мисията му е да предложи най-доброто възможно обучение както на студенти, така и на лекари от различни специалности.

Директорът на Дирекция „Здравеопазване“ Калин Калинов подчерта, че подписването на меморандума ще спомогне сътрудничеството между общинските лечебни заведения, общинското здравеопазване и академичната общност, в лицето на медицинския университет.

Основните дейности, заложени в споразумението, са взаимен обмен на информация, идеи и добри практики, както и разработване и изпълнение на съвместни инициативи в областта на здравето, продължителните и палиативните грижи, детското здраве и развитие, вкл. в образователен аспект и в интерес на здравето и благополучието на гражданите.

Main Menu