МУ-Пловдив с поредица от събития за ранно откриване на рака на млечната жлеза

09 Май 2023 10:55

 

Над 140 души в Мeдицински университет – Пловдив бяха запознати с всичко, което трябва да знаят за рака на млечната жлеза. Събитието беше инициирано от Медицински Симулационен Тренировъчен Център.
На лекцията бяха обсъдени теми, с които всяка една жена трябва да бъде запозната. Сред тях беше изтъкната важността от ранната диагностика, профилактиката, епидемиологията, както и заболеваемостта, смъртността, видовете рак на гърдата и начините на лечение.  
"Ракът на млечната жлеза е социално значимо заболяване и неговага профилактика заема централно място в социалната стратегия на това заболяване. Тази е причината Медицински Симулационен Тренировъчен Център да стартира серия от събития, на които да привлечем внимание върху необходимостта за самоизследване и откриване на заболяването в неговите ранни фази, които е гаранция за неговото по-дефинативно лечение", съобщи директорът на центъра проф. д-р Благой Маринов, който е и заместник-ректор по научноизследователска дейност на МУ-Пловдив. 
„Благодарим на ръководството на Симулационния център и на Медицински университет, които закупиха два вида тренажори за изследване на млечни жлези. При едните е възможно самата жена да наложи тренажора на себе си, за да изследва жлезите си след месечния й цикъл. Другите тренажори са отделни мулажи, които дават възможност за хирургична диагностика на туморни формации, които се намират както в различни части на млечната жлеза, така и увеличени лимфни възли под мишниците”, това заяви д-р Валентин Иванов, който е хирург и мамолог в УМБАЛ Каспела и асистент в Симулационния център. 
Д-р Иванов добави, че това са едни иновативни тренажори, които университетът ще предостави свободно и тепърва ще бъдат организирани много курсове и различни социални активности, които ще демонстрират и ще запознаят възможно най-много жени с патологията.
„Като призив за жените, бих казал, че е добре да се запознаят с основните симптоми във връзка с диагностиката на това заболяване и какви са видовете изследвания, които могат да се правят”, добави той.
Сред тях са хирургичният преглед и образното изследване, като тези два прегледа вървят ръка за ръка. Ехографията също е един много добър метод, който е подходящ за жени с паренхимни гърди.
„Ехографията и мамографията са най-известните изследвания сред обществото за диагностика на рака на млечната жлеза и са невзаимно заменяеми методи, а по-скоро взаимно допълващи се и е много важно да се избира според пациента, точното образно изследване, тъй като има случаи на пациентки, които са 20-годишни и им се предлага мамография. Това не е най-добрият вариант, така че трябва да се подбира всеки един пациент и да се работи персонализирано”, категоричен е д-р Иванов.
Освен, че д-р Валентин Иванов е хирург и мамолог в УМБАЛ Каспела в Пловдив, той работи и като асистент в Медицинския симулационен тренировъчен център, където извършва обучение на курсисти, които искат да се занимават конкретно с хирургия.
Съветът му към пациентите е да посещават редовно профилактични прегледи. Жените след 45-годишна възраст всяка година задължително да посещават хирург за преглед, както и да извършват мамография на двете млечни жлези в две проекции. Съветът за жените под 45 години е да заложат на метода на ехографията.

Main Menu