Кардиологът д-р Христин Бойлова: Все повече млади хора страдат от високо кръвно налягане

28 Май 2024 09:47
д-р Христин Бойлова д-р Христин Бойлова

Ежегодно на 17 май отбелязваме Световния ден за борба с хипертонията. Знаем ли достатъчно за нея? Не я ли подценяваме в стремежа си да не започваме медикаментозно лечение и да не бъдем категоризирани като „пациенти“? При какви стойности на кръвното налягане трябва да посетим кардиолог, кога да стартираме терапия и колко ще продължи? Това са само малка част от въпросите, на които трябва да си отговорим, за да се наречем „Отговорни към здравето си, живота и близките ни“.

За съжаление, нашата страна е на първо място в Европейския съюз по преждевременна смърт от сърдечно-съдови заболявания. Артериалната хипертония /АХ/ засяга около 1,28 милиарда човека по целия свят, като тя е причина за смъртта на повече от 7 милиона души годишно. АХ е рисков фактор за исхемична болест на сърцето, мозъчен инсулт, периферна съдова болест, сърдечна и бъбречна недостатъчност, ранни когнитивни нарушения. България е сред страните с най-голям брой заболели от сърдечно-съдови заболявания – сърдечно-съдовата смъртност е над 60% от общата смъртност, като основната тежест се свързва с АХ. Причина за тази черна статистика е слабата ангажираност на хората към здравето си, липсата на профилактика и достатъчна информираност. Голяма част от населението не подозират за проблема, не посещава личния си лекар и не провежда ежегодни профилактични прегледи. Има голям процент хора, които се информират, но отричат симптомите си и не се лекуват. Притеснителна е и статистиката, че все по-млади хора се категоризират като ,,хипертоници“ .

Какви са признаците на АХ?

Това е едно от заболяванията с най-разнообразно клинично протичане и с възможност за изключителна вариабилност в симптомите. Оплакванията могат да настъпят фудруянтно със силно сърцебиене, задух, неспокойствие, болки в гърдите и oпресия. Възможна е и другата крайност – постепенно повишаване на кръвното налягане, без почти никакви симптоми с продължителна давност дори години. Но ето и някои от основните симптоми, които могат да ни наведат на мисълта, че нещо се случва с кръвоносната ни система:

Тахикардия (сърцебиене)
Шум в ушите
Световъртеж
Замъглено зрение
Епистаксис (кръвотечение от носната кухина)
Главоболие – сутрешно в тилната област
Стягане в гърдите
Гадене, повръщане
Кога можем да говорим за повишено кръвно налягане?

Артериалната хипертония при лица над 18 години е налице при стойности на систоличното артериално налягане > 140 mm Hg и/ или диастоличното артериално налягане > 90 mmHg. Истинската прагова стойност за хипертонията трябва да се възприема като гъвкава, т.е. по–висока или по-ниска, според степента на общия сърдечно–съдов риск на всеки индивид. Съществуват отделни нормални стойности на АХ за деца и подрастващи.

Класификация на АХ и определяне на степента на хипертония:

Оптимално АН – 120/80

Нормално АН до 130/85

Високо нормално АН от 130/85 до 140/90

Степен I хипертония – до 160/100

Степен II хипертония – до 180/110

Степен III хипертония – над 180/110

Как да измерим правилно своето кръвно налягане?

Измерването започва след 3 до 5 минутна почивка в седнало удобно положение в спокойна обстановка. Желателно е апаратът да е с подходящ размер маншета (стандартната е широка 12-13 см. и дълга 35 см.) на мишницата, измерва се кръвното налягане на двете ръце, като се взема предвид ръката с по–високо измерената стойност. Правят се три измервания с интервал от 1-2 мин . За реална стойност се използва усредненото налягане на последните 2 измервания.

Кога се предприемат мерки за понижаване на кръвното налягане?

При по-ниски стойности на кръвното налягане е възможно да се започне с немедикаментозно лечение, чрез ограничаване на рисковите фактор (метод, който дава положителен ефект особено при по-млади пациенти), умерена алкохолна консумация до 20-30 г. дневно за мъже и 10-20 г. за жени, спазване на богата на фибри и зеленчуци диета и бедна на мазнини. Ограничаване на солта до 5-6 г. дневно. Редукция на телесното тегло при повишен BMI. Стартиране на умерена физическа активност около 45 мин. дневно 5 дни в седмицата, а при възможност и желание дори 7 дни. Има проучвания доказващи, че понижаването на телесното тегло с 5 кг. води до сваляне на систолното кръвно налягане с около 4 mmHg, аеробните упражнения допълнително смъкват 7 mmHg, a понижаването на приема на сол с до 5 г. редуцира САН около 4-5 mmHg. Така написани тези числа изглеждат съвсем малки, но общата стойност, която може да се получи при стремежа за един по-качествен и здравословен начин на живот, наистина ще е значителна. Ако не се постигне дълготрайно понижаване на АХ при ограничаване и правилен хранителен режим в продължение на месец или два е необходимо стартиране на подходяща медикаментозна терапия.

След като се започне лекарствена терапия трябва да се отчита значително понижение на стойностите на кръвното налягане, но за едно стабилно и добре контролирано кръвно са необходими два, три понякога дори четири месеца, стриктно спазване на предписаните медикаменти (редовен прием, в достатъчни дози).

Необходимо е всеки ден да обръщаме внимание на тялото си, на здравето си, да се стараем да откриваме навреме заболяванията, защото голяма част от тях са напълно лечими в първите стадии. Профилактиката е от изключителна важност за поставяне на точната диагноза и предприемане на лечение. Намерете време, намерете сила, намерете точния лекар, защото това е важно и има значение днес за вас!