УМБАЛ “Свети Георги” проведе безплатни прегледи за децата в Хасково и Пазарджик

29 Май 2024 13:30

 

Близо 2000 деца от Хасково и Пазарджик бяха прегледани по време на доброволна акция организирана от лекарите на Клиниката по детска хирургия към УМБАЛ "Свети Георги" ЕАД - Пловдив. В инициативата взеха участие началникът на клиниката проф. д-р Пенка Стефанова и нейните колеги д-р Димитър Дачев, д-р Стоян Лупанов, д-р Васил Ташев, д-р Борислав Осаков, д-р Бисер Иванов, д-р Иван Кирев и д-р Николай Маврев.

Децата получиха обстоен преглед и квалифицирана помощ, като им бе предложено своевременно лечение и операции, които ще предотвратят усложненията на патологиите. По време на прегледите в двата града, медицинският екип установи различни хирургични заболявания, включително хернии, вродени аномалии на пикочополовата система, разширени венозни съдове - варикоцеле, нарушено развитие на тестисите, кисти и други.

"Младите лекари участваха в кампанията с ентусиазъм и желание да бъдат полезни и за децата извън Пловдив. Те гледат сериозно и отговорна на тази инициатива, която се провежда за втори път, поради големия интерес от страна на родителите да получат квалифицирана помощ и в техния град. Поздравявам целия екип хирурзи за безвъзмездното дело. За съжаление, по време на прегледите разбрахме, че голяма част от патологията се пренебрегва”, каза началникът на клиниката проф. Стефанова.

Тази инициатива подчертава важността на регулярните медицински прегледи и необходимостта от ранно откриване на здравословни проблеми при децата, за да се осигури навременна интервенция и по-добро качество на живот. Прегледите, организирани от екипа на Клиниката по детска хирургия към УМБАЛ "Свети Георги" ЕАД - Пловдив, доказаха за пореден път високото ниво на професионализъм и отдаденост на медицинските специалисти към здравето на децата в България.

"Целта на прегледите е да се провери здравето на малките пациенти и евентуалното наличие на хирургическо заболяване. Другата причина е да се даде пълна и подробна информация на родителите, което се случи и за което те бяха изключително благодарни”, каза д-р Лупанов.