Д-р Петър Учиков: При ухапване от кърлеж потърсете лекар

14 Юни 2024 14:33

– Д-р Учиков, какво представляват кърлежите?

– Кърлежите са паякообразни паразити. Те са задължителни хематофаги, което означава, че се нуждаят от кръв, за да оцелеят и да преминават от един етап на развитието си в друг. Кърлежите обитават тревисто-храстови и горски местности и предпочитат места с висока влажност. Те кръвосмучат не само от бозайници и птици, но и от хора. Това ги прави изключително опасни за разпространение на различни заболявания от животните на хората, например Лаймска болест. Кърлежите намират своите гостоприемници усещайки телесните миризми и топлината на тялото. Погрешно е схващането, че кърлежите скачат върху гостоприемника или падат от дърветата. След като „надушат“ жертвата си, те впиват хоботче в тялото ѝ и се пускат едва след като се напият с кръв.

– Как изглеждат кърлежите?

– Кърлежите са малки. Варират по размер от малки като глава на карфица, до големи колкото гумичка на молив. Различните видове кърлежи имат нюанси при цветовете си от кафяво, червеникаво-кафяво и черно. Когато поемат повече кръв, кърлежите растат и могат да достигнат до размер на топче. След като кърлежът се храни от гостоприемника си в продължение на няколко дни, той се подува и може да придобие зеленикаво-син цвят.

– Кои части на тялото атакуват?

– Кърлежите предпочитат топли и влажни части от тялото. Според Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC), след като кърлеж попадне върху тялото Ви, най-вероятно е той да мигрира към следните области:

подмишници;
слабини;
коса;
задната част на коленете;
областта около пъпа;
около кръста;
вътре и около ушите ви.

Когато кърлеж достигне желаното място, той се прикрепя към кожата. За разлика от повечето хапещи насекоми, кърлежите остават прикрепени към тялото, след като ухапят. Самото ухапване е напълно безболезнено. Кърлежът обикновено се отделя и пада след няколко дни, когато поеме достатъчно кръв от тялото.

– Как можем да разберем дали сме ухапани от кърлеж?

– Кърлежите могат да останат прикрепени към кожата до 2 седмици. Те стават по-големи и по-лесни за забелязване с течение на времето. Повечето безвредни ухапвания от кърлежи не причиняват физически признаци или симптоми. Някои причиняват червена или обезцветена подутина, наподобяваща ухапване от комар.

Искам да подчертая, че обрив от лаймска болест може да се появи от 3 до 30 дни след като сте били ухапани!

– Как се лекуват ухапвания от кърлежи?

– Най-важното нещо, което трябва да направите, когато откриете кърлеж, е да го премахнете. Това може да помогне за предотвратяване на заболяване, пренасяно от кърлежи. Някои изследвания сочат, че колкото по-дълго кърлежът остане в кожата Ви, толкова по-голяма е вероятността да развиете заболяване, пренасяно от кърлежи.

– Как се премахва кърлеж?

– Най-добре е да потърсите лекарска помощ. Може и сами да премахнете кърлежа с инструмент за премахване на кърлежи или комплект пинсети с фини връхчета. Уверете се, че ръцете Ви и инструментът, който използвате, са чисти и следвайте тези стъпки:

хванете кърлежа възможно най-близо до повърхността на кожата;
издърпайте право нагоре и далеч от кожата, като прилагате постоянен натиск. Опитайте се да не огъвате или усуквате кърлежа;
проверете мястото на ухапване, за да видите дали сте оставили част от главата или устата на кърлежа в ухапването. Ако е така, отстранете ги внимателно;
почистете мястото на ухапване с вода и нанесете дезинфектант за ръце на алкохолна основа, алкохол или йод;
след като извадите кърлежа, потопете го в спирт, за да се уверите, че е мъртъв.
Задължително трябва да потърсите лекарска помощ:

ако видите обрив, който се развива на мястото на ухапване от кърлеж или други части на тялото ви;
ако започнете да развивате грипоподобни симптоми след ухапване от кърлеж;
ако имате болка или мехури.
– Могат ли да се предотвратят инфекция при ухапвания от кърлежи?

– Предотвратяването на ухапвания от кърлежи е най-добрият начин да избегнете заболяване, пренасяно от кърлежи. Ето някои съвети за превенция:

носете риза с дълги ръкави и панталони, когато се разхождате в гората или тревните площи, където кърлежите са често срещани;
вървете в центъра на пътеки;
използвайте репеленти;
вземете душ или вана в рамките на 2 часа след като сте били на открито;
проверявайте кожата внимателно, след като сте били в места, предразположени към кърлежи, особено под мишниците, зад ушите, между краката, зад коленете и в косата.
Обикновено са необходими повече от 24 часа, за да може човек да се зарази с болест, пренасяна от кърлежи. Така че, колкото по-рано можете да идентифицирате и премахнете кърлеж, толкова по-добре.

Д-р Петър Учиков е специалист хирург с над 5 години медицински опит. Извършва хирургични прегледи с поставяне на диагноза и последваща съвременна, консервативна и оперативна терапия.

Завършва Медицински университет Пловдив през 2018 г. Своята специалност Обща хирургия придобива през 2023 г. През 2021 г. придобива научна степен Доктор на науките след защитена дисертация на тема: Влияние на хормонални, менструални и репродуктивни фактори и анализ на преживяемостта при жени с недребноклетъчен белодробен рак.
Квалификации

През 2022 г. специализация в Mönchengladbach, Германия;
През 2023 г. курс на обучение по роботизирана и лапароскопска хирургия в IRCAD, Франция;
През 2023 г. сертификат за преминат курс по ATLS в Атина, Гърция;
Член на Български лекарски съюз и Българско хирургическо дружество;
Участие в национални и европейски конгреси и семинари.
Д-р Учиков работи в УМБАЛ Св. Георги Пловдив и е главен асистент в катедра по Специална хирургия към Медицински университет Пловдив. Към момента е част и от екипа специалисти на ДКЦ 2 Пловдив. Владее английски и немски език.