Ортопедът д-р Николай Петков: Пренапрежението може да доведе до заболявания на опорно-двигателния апарат

18 Юни 2024 08:40
Ортопедът д-р Николай Петков: Пренапрежението може да доведе до заболявания на опорно-двигателния апарат Ортопедът д-р Николай Петков: Пренапрежението може да доведе до заболявания на опорно-двигателния апарат

Болестите от пренапрежение са голяма група заболявания, дължащи се на претоварване на опорно-двигателния апарат, което надхвърля регенераторните способности на организма.

Като етиологичен фактор се явяват повтарящи се свръхнатоварвания или извършването на многократни, еднообразни движения, които не изискват особена сила. В резултат на претоварването, организмът отговаря с клетъчна реакция и реакция на извънклетъчния матрикс.

Когато тази реакция е адекватна на натоварването и е имало достатъчно време за регенерация, се постига адаптация към повишените изисквания. В противен случай се получават дегенерация, микроразкъсвания и асептично възпаление, което допълнително задълбочава промените и влошава страданието.

Такива заболявания са различните видове :

1. Бурсити

2. Периартрити

3. Тендинити, паратеноити и тендовагинити

Лечението на болестите от пренатоварване е комплексно, чиято основна цел е възстановяване на загубената или подобряване на влошената функция на съответния крайник.

Биография
Д-р Николай Петков е специалист ортопед в Пловдив и Пазарджик с над 8 години медицински опит. Извъpшвa диaгностикa и лeчeниe нa пaциeнти cъс заболявания и травми на опорно-двигателния апарат като бoлки в cтaвитe, нaвяxвaния, счупвания, артрози, възпaлитeлни и дегенеративни cъcтoяния.

Образование

Завършва Медицински университет Пловдив през 2014 г. Своята специалност Ортопедия и травматология придобива през 2020 г. Владее английски език.

Квалификации
Член на Български лекарски съюз;
Участие в конгреси и семинари по специалността;
Член на БОТА.

Към момента д-р Петков работи в ДКЦ 2 – Пловдив. Графикът е достъпен на: https://dkc2plovdiv.com/?p=977