Златев: Цените на горивата не могат да паднат с 30-40 ст.

29 Ное 2018 20:09

Няма възможност да се намалят цените на горивата в рамките на очаквания от 30-40 стотинки.
Това заяви пред репортери председателят на Българската петролна и газова асоциация и генерален директор на "Лукойл България" Валентин Златев.

Виждам тенденцията на цената на нефта да върви надолу и по всяка вероятност и нашите цени ще падат, каза Златев и обясни поевтиняването на цените на горивата с падането на международните котировки на нефта, за който каза: "нашата суровина".

Може да се говори за намаляване в рамките на 5-6 стотинки максимум по тогавашна дата (срещата между вицепремиера Томислав Дончев и Валентин Златев бе на 16 ноеври - б.р.), уточни петролният бос.

Големият въпрос е защо има бензиностанции, които продават на 2,20 и на 1,80 лв/литър гориво, каза Златев. Очаквам тези, които продават на 1,80 лв. да обяснят каква е структурата на цената на всеки литър бензин или дизел. Очаквам Националната агенция по приходите (НАП) и министерството на финансите (МФ) да кажат това възможно ли е, допълни председателят на петролната асоциация.

За да бъде изваден биокомпонент от състава на бензина, който се продава, трябва решение на Министерския съвет (МС) и промяна на закона. Има европейска конвенция, която указва, че на годишна база ние трябва да достигнем определени единици, уточни Златев.

Вариантът е за 3 месеца през зимата да ги извадим, но след това да компенсираме през лятото и вместо 6% да бъде 9 или 10%, каза Златев. Запитан, че тогава (август) горивата са по-скъпи и ако се натоварят и с процент биодобавка това би ги оскъпило Златев каза, че са представили тази логика пред вицепремиера Томислав Дончев и той я е възприел.