И Gripen, и Локхийд Мартин информират за подобрените си оферти

17 Дек 2018 22:41

И Gripen, и Локхийд Мартин подобриха офертите към страната ни за закупуването на нови бойни самолети.

Актуализираните конкурентни оферти включват и други параметри освен самите изтребители.
От Локхийд Мартин предлагат да включат в проектите си български инженери и учени, които имат експертиза в разработването на безпилотни самолети и други автономни системи от най-ново поколение с търговско и с военно предназначение.
От Gripen пък предлагат да доставят на страната ни не 8, а 10 изтребителя, което, според фирмата, несъмнено ще доведе до значително увеличаване на оперативните способности на българските ВВС.

 

Локхийд Мартин

"Изборът на най-новата модификация изтребители F-16 на Локхийд Мартин ще създаде възможност за младите български инженери и учени да се включат в разработването на безпилотни самолети и други автономни системи от най-ново поколение с търговско и с военно предназначение", пишат от фирмата в прессъобщение.

Технологичният гигант възнамерява да даде възможност на българската индустрия и образователни институции да се включи в поддръжката и ремонтните дейности на машините. Нещо повече, от фирмата са констатирали, че България има експертиза и в сферата на безпилотните технологии, а ако страната ни започне сътрудничество с Локхийд Мартин, която е най-голямата компания за отбрана и космически технологии в света, това би допринесло за значителни ползи за страната ни, пишат още в съобщението.

 

Ако България избере F-16, ние сме готови да работим за включването на българската индустрия и университети в тази вълнуваща област на дейността ни за развитието на изцяло или частично безпилотни системи, заяви директорът "Международно бизнес развитие на F-16" в Локхийд Мартин Джеймс Робинсън.

От фирмата посочват и че са първенци по въздушната отбрана на НАТО в Европа с около 700 самолета.
"Това значително надхвърля числеността на всеки друг тип еднодвигателни изтребители на въоръжение в НАТО в Европа и дава уникална възможност за взаимодействие във въздуха и на земята", пишат още Локхийд Мартин. Те припомнят и че по-рано през декември Словакия избра F-16, блок 70 пред Gripen C/D. Предложеният на страната ни самолет F-16 е идентичен с този, който избра Словакия.

 

"Това е най-бързият, гъвкав и добре екипиран самолет от своя вид, който съществува в момента и той ще осигури на България позицията на водещ член на НАТО.
Ако F-16 бъде избран, български екипи ще бъдат обучавани от американските военновъздушни сили, които са сред най-добре подготвените, опитни и уважавани в света. Kато член на групата страни, използващи този изтребител, България ще има важна роля в по-нататъшното развитие на цялостната глобална програма на F-16", довършват от компанията.

 

Gripen

Правителството на Швеция пък излезе с официално становище относно изтребителя Gripen.

Директорът "Експорт и международни отношения" към Агенцията за отбранително имущество на Швеция (FMV) Йоаким Валин информира, че шведското правителство е оптимизирало офертата си към България така, че в момента може да предложи 10 изтребителя Gripen вместо 8 бойни самолета. Това от своя страна щяло до доведе до значително увеличаване на оперативните способности на българските ВВС.

Подобрената оферта отговаря на всички задължителни изисквания на страната ни, включително по отношение на способностите въздух-въздух и въздух-земя. Офертата също така се вмества в зададения бюджет и осигурява доставка на първите самолети в рамките на 24 месеца от сключване на договора.

Шведите също пишат за продължаващо сътрудничество с България. "Шведското правителство наблюдава българския процес по избор на нов изтребител с голям интерес и с надежда, че ще може да продължи своето сътрудничество с България", казва Валин.

 

Правителството на скандинавската страна хвали бойните си самолети - изтребителите Gripen имали оптимално представяне на разумна цена, тъй като били конструирани така, че да имат предвидими и ниски оперативни разходи.
От друга страна адаптивността на бойната машина се дължи на модерните оръжия и системи, които притежава. "Gripen е оборудван с комплексни системи за обмен да данни, радар и други сензори, както и с технология за водене на електронна война, която е най-добрата в света и която е доказана в международните мисии на НАТО", допълва Йоаким Валин.

Main Menu