Пътят София - Калотина става АМ "Европа"

27 Дек 2018 14:07

Пътят между София и границата ни със Сърбия при Калотина става АМ "Европа".
Новата магистрала ще се включва в София при Северната скоростна тангента.

Това решение беше взето на последното правителствено заседание за 2018 година. С решението се утвърждава списъкът на републиканските пътища и се приема списъкът на пътищата от републиканската пътна мрежа, за които се плаща винетна такса.

Освен създаването на нова магистрала кабинетът реши да бъде друга такава да бъде закрита - АМ "Люлин" става част от АМ "Струма".

Автомагистрала "Люлин" се присъединява към "Струма" поради малката си дължина - 19.6 километра. Допълнителен мотив за решението е това, че АМ "Люлин" се явява естествено начало на определеното за АМ "Струма" трасе. Така участъкът между София и Перник става част от пътя София - Перник - Дупница - Благоевград - Симитли - Кресна - Сандански - граница Гърция.

Новата АМ "Европа" ще бъде изградена на два участъка.
Първият участък е межу границата ни със Сърбия до Драгоман.
Вторият - от Драгоман до София.

 

На 15 ноември 2018 г. беше подписан договор за изграждане на 14.5 километра от трасето на пътя Калотина - София в участъка от граничния пункт до пътен възел "Драгоман". Проектът предвижда и изход към интермодален терминал Драгоман. Предстои подписване на договор и за още един участък от този път - между Драгоман и Сливница.

С модернизацията на пътя между границата със Сърбия и София ще се подобри свързаността на страната със западната ни съседка. Така ще се намали времето за пътуване и ще се повиши пътната безопасност по трасето.

След въвеждането на ТОЛ системата, по пътя ще се събират и ТОЛ такси от всички преминаващи товарни автомобили.

 

С друго правителствено решение вече ще се заплаща преминаването по моста на река Дунав в посока Русе - Гюргево.

Мостът се определя като съоръжение, за което се събира такса за ползване на отделно съоръжение по републиканските пътища.

Изменението в списъка на републиканските пътища се прави поради множеството настъпили промени, свързани с въвеждането в експлоатация на нови пътни отсечки, които са част от републиканската пътна мрежа на страната, или отпадане на трасета от нея, обясняват от МС.