Разходка с бебе през зимата - безопасна и полезна

31 Дек 2018 13:50

 

Зимните разходки не трябва да притеснява родителите. Освен, че не са опасни, те дори са полезни, смятат педиатри. Тези излизанията са особено важни за развитието на децата.

Разходката през зимата е неотменна част от адаптирането на детето към външната среда и тя трябва да бъде правена редовно, казва д-р Мария Славчева. Педиатърът обръща внимание, че трябва да се съобразяваме да няма силен вятър, дъжд или мъгла.

Важно е да се знае, че разходката навън е много ценна за децата, защото те попадат в среда със свеж въздух, казва тя и добавя, че това е за предпочитане пред топлите и задушни помещения в дома.

Първата разходка на новородено дете през зимата трябва да се прави около четвъртата седмица на бебето. За нея обаче трябва детето да е подготвено. Така той свиква постепенно с външната среда и при подходяща температура може да го изведем за първата му 20-минутна разходка навън.

Децата трябва да се обличат многослойно, за да може да се обличат и събличат дрехи, като за предпочитане са памучните материи. Трябва да има и одеяло под ръка, ако се наложи да се завие детето, докато сте навън.

По време на разходката майката трябва да наблюдава цвета на кожата на лицето да е с розов тен. Трябва да му е топло нослето, каза д-р Славчева. По него може да се съди дали на малчугана му е топло или студено.

Респираторните инфекции не идват толкова от студения въздух, колкото от контакта с други болни, казва д-р Славчева и допълва, че места като молове и детски градини са по-рискови за разболяване отколкото една хубава зимна разходка.

Main Menu