Петима българи с белодробни заболявания ще се трансплантират във Виена годишно

25 Ян 2019 16:26

Здравното министерство и университетската болница във Виена подписаха споразумение за обучение на български лекари в областта на трансплантологията на бял дроб. Това съобщи министър Кирил Ананиев след среща с проф. Валтер Клепетко.
Професорът е президент на Европейската асоциация за гръдна хирургия и белодробни трансплантации и ръководител на Клиниката по белодробна хирургия в университетската болница Виена. Министърът обобщи:

 

"В този преходен период, когато ще се обучават нашите специалисти, проф. Клепетко пое ангажимент всяка година по 5 български пациенти, които имат нужда от белодробна трансплантация, тя да бъде извършена в клиниката на Виенската болница".
Това означава, че трансплантациите там могат да започнат веднага, обяви министърът.

Договорът за трансплантации на български пациенти с виенска болница беше прекратен преди повече от година и половина.

 

Днес се състоя среща на премиера Бойко Борисов с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и проф. Валтер Клепетко, уточни БНР. Професорът е президент на Европейската асоциация за гръдна хирургия и белодробни трансплантации и ръководител на Клиниката по белодробна хирургия в университетската болница във Виена. За последната година и половина някои от чакащите за бял дроб пациенти у нас починаха, а 15 души все още очакват трансплантация.

Main Menu