Приеха бюджета на София за 2019 г.

31 Ян 2019 14:32

Столичният общински съвет прие бюджета на Столичната община за 2019 г. От общо 58 общински съветници 40 гласуваха "за", 18 "против" и 0 "въздържали се".

Столичният кмет Йорданка Фандъкова е убедена, че всички са ангажирани с работата на общината и към ангажиментите, които трябва да се свършат.

Фандъкова изказа недоволство, че не е чула много алтернативи по време на обсъждането на бюджета.

Сред основните приоритети на Столична община през 2019 г. са работата по по-крайните квартали, строителството на метрото, строителство на нови детски градини, общински жилища и усъвършенстване на града.

Припомняме, по-време на обсъждането на бюджета зам.-председателят на Столичния общински съвет (СОС) от квотата на ГЕРБ Николай Стойнев обяви, че бюджетът на столицата няма алтернатива.

От БСП обаче обвиниха, че бюджетът на Столичната община за 2019 г. е последният бюджет от мандата на ГЕРБ, а за 2019 г. той е насочен да обслужи предстоящите местни избори.

"Опозицията се затруднява с критиката за бюджета и повтаря теоретични постановки. Алтернативи от БСП не чух", отговори на критиката Йорданка Фандъкова.

Бюджетът, който се обсъжда в момента е такъв, какъвто София може да си позволи, подчерта Фандъкова и се похвали с извършеното до настоящия момент.

Тя не може да гарантира дали все пак ще се изпълни инвестиционната програма или не.

Основните приоритетите пред СО са последователни и сред тях са развитието на метрото и на модернизацията на градския транспорт. Сред другите приоритети са модернизацията на парковете, изграждане на нови общински жилища, управлението на отпадъците, строежът на детски градини и модернизация на съществуващите, модернизация на болници и средства за развитие на културата.

"През настоящата година ще бъдат завършени 8 км от строителството на третата линия на метрото и с новите автобуси, които предстои да бъдат пуснати, може да се отчете модернизацията в градския транспорт", похвали се столичният кмет.

Над 90% от автобусите се очаква да бъдат обновени през настоящата година и средната им възраст трябва да бъде около 6 години. 11 постройки на училища ще бъдат изградени, като в 5 от тях се строят нови физкултурни салони. 26 училища и детски градини са с цялостна модернизация. 22 общински сензора ще бъдат поставени за измерването на въздуха, за да бъдат разрешени проблемите на хората от "Красна поляна", обяви Фандъкова.

Тя заяви и че цялостната втора зона по проекта на улица "Граф Игнатиев" е замразен, защото времето не позволява да бъде довършено./news.bg

Main Menu