Стефан Цанев ще получи ИКАР за изключителен принос към българския театър

06 Фев 2019 19:07

 

Стефан Цанев ще получи ИКАР за изключителен принос към българския театър на 27 март. Това обяви председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев по време на представянето на номинираните за наградите на съюза ИКАР 2019, предаде БГНЕС.

„Тази година управителният съвет взе решение да бъде връчена на Стефан Цанев, големият български драматург и автор на българска драматургия и български пиеси. Всички го познавате. Знаете каква личност е. Противоречива като Стефан Стамболов, за когото той написа и пиеса. Наградата за чест и достойнство ще бъде връчена на актьора Михаил Мутафов, който играе във варненския театър“, заяви Мутафчиев.

Наградите ИКАР се раздават за 45-и път.

Другата специална награда за педагогическа дейност отива при проф. Елена Баева.

 

Сред номинираните за водеща женска роля са Ана Пападопулу за ролята й на Джина Екдал в „Дивата патица“, Здрава Каменова за ролята й в „Дом за овце и сънища“ и Ива Тодорова за участието й в постановката „Приятно ми е, Ива!“. За наградата за водеща мъжка роля се състезават Боян Арсов за ролята му на Сехизмундо в „Животът е сън“, Бойко Кръстанов за Джон в представлението „Петел“ и Владимир Пенев за ролята му на Андре в „Бащата“.

Режисьорите Иван Панталеев, Крис Шарков и Стайко Мурджев се борят да грабнат престижната награда.

Актрисата Стефания Колева за първи път е част от журито, което е определило част от списъка на номинираните.

„Много е трудно. Трудно е да се оценяват колеги, още повече като човек, който активно се занимава с театър и е на сцена. Знам подробностите колко трудно се прави един спектакъл. Мога само да ръкопляскам на всичко, това което видях и да кажа, че колегите се справят чудесно в условията, в които живеем“, заяви Колева и обяви, че от следващия месец започва репетиции под режисурата на Валентин Ганев на пиесата „Теремин“. Постановката ще стане готова в края на май и ще може да я видим на камерната сцена на Народния театър.

По време на обявяването на номинираните Съюза на артистите в България връчи сертификати на Столичната община, „Астра Зенека“, „Първа инвестиционна банка“, „Мото Пфое“, златният спонсор на наградите „Минстрой“ и Министерството на културата.

Кои ще станат носители на престижната награда Икар ще стане ясно на 27 март, когато се отбелязва Международният ден на театъра.

Main Menu