20 здрави деца в село Камено поле са с ТЕЛК за глухонеми

07 Фев 2019 10:09

20 от общо 37 деца в училището във врачанското село Камено поле са с ТЕЛК. Системното им отсъствие от часовете не е свързано със здравословни проблеми.

Случаят започнал да се разплита покрай системно отсъствие на едно от децата, съобщи Нова телевизия.

По данни на Министерството на образованието и науката 12 000 деца са отпаднали от училище през 2018 година. Сериозен проблем пред преподавателите се оказват децата, освидетелствани с ТЕЛК, които отсъстват безпричинно.

Най-фрапиращият случай е от село Камено поле, където учителите случайно откриват, че две видимо здрави и адекватни деца, са глухонеми по документи.

Преди месеци учителите се опитват да върнат в училище 13-годишно момиче от селото. Преподавателите случайно установяват, че 13-годишната Бисерка е 100% глухоняма по официалните медицински заключения с ТЕЛК.

Освен момичето, глухоням по документи се оказал и братовчед й. Докато разплитали случая, от училището разбрали, че общо 37 деца в училището в Камено поле 20 са с ТЕЛК. Системното им отсъствие от часовете не е свързано със здравословни проблеми.

 

По неофициална информация повечето диагнози на децата са астма и епилепсия. Официално нито един родител не е предупредил в училището, че детето има подобен проблем, но това задължение не е записано в законите.

Проверка установила, че някои от децата в тийнейджърска възраст не могат нито да четат, нито да пишат. Според сега действащото законодателство ученици със специални образователни потребности не могат да повтарят и трябва да бъдат пропускани в по-горен клас. Може само да им бъдат изготвяни индивидуални програми за обучение, обясни директорката на училището в Камено поле.

Няма механизъм, по който родителите на децата с ТЕЛК, които безпричинно не ги пускат на училище, да бъдат принудени да го правят.

Родителите получават месечната помощ на дете с увреждания между 400 и 900 лева. Сега обаче законът предвижда родителите, чиито деца безпричинно отсъстват от класните стаи, да бъдат санкционирани от кмета на съответната община с глоба от 50 до 150 лева.

 

В това село още с раждането, родители търсят начин да освидетелстват децата си, защото това се превръща в гаранция за сигурен месечен доход.

Прокуратурата е проверила случая само на две от освидетелствани с ТЕЛК деца в село Камено поле, освидетелствани като глухонеми. ТЕЛК-овете и са отнети.

Липсва информация колко са истински медицинските документи на останалите деца.