България продава свои изоставени имоти в близо 10 държави

08 Фев 2019 16:15

През тази година държавата е планирала да продаде свои имоти в Аржентина, Белгия, Гърция, Канада, Колумбия, Никарагуа, САЩ, Уругвай и Финландия. Някои от сградите са били търговско-икономически служби или генерални консулства.
От отговор на парламентарен въпрос за управлението на недвижимата собственост на българската държава в чужбина става ясно, че Министерството на външните работи планира продажба на имоти в няколко държави. Правителството е определило вече имоти за продажбите през тази година в Аржентина, Белгия, Гърция, Канада, Колумбия, Никарагуа, САЩ, Уругвай и Финландия, съобщава Дир.бг.

 

Въпреки, че това е трето правителство, съставено от управляващата партия, министърът на външните работи Екатерина Захариева изтъкна пред Народното събрание, че с учудване е разбрала, че МВнР не е имало електронна програма, по която да се следят и управляват имотите, но вече била направена такава.

 

През миналата година е продаден само един имот - в Хага. Имотът на търговската ни служба там не е бил използвана от 2010 г. и състоянието на имота се е влошавало през годините, трупал е разходи, различни такси и застраховки. Почти изоставената сграда е продадена за 1 165 165 евро, каза Захариева. Не е ясно какво е наложило да не функционира толкова много години търговската ни служба в Хага.

 

Според изнесената от външния ни министър Захариева информация продажбата се налага заради отпаднала необходимост или закрито задгранично представителство.

Някои от сградите са бивши търговско-икономически служби или генерални консулства, които генерират големи разходи и представят България в неблагоприятна светлина, когато имотът наистина е в лошо състояние. За лошото състояние на сградите и имотите външно министерство е получавало многократно писма неведнъж, отбеляза министър Захариева. Тя посочи, че не може да цитира прогнозната стойност на планираните за продажба имоти, защото тепърва ще се извършват анализи, но по думите й това винаги ще става по най-високата цена и само чрез най-реномираните местни агенции.

 

От думите на министъра става ясно, че е бил извършен задълбочен анализ със становището на всички политически дирекции, включително там, където има представителства, и становища от посланиците. Явно този анализ не е включвал стойността на имотите.

Main Menu