Ангелкова: Има 30-40 % спад на млади туристи

20 Фев 2019 10:39

 

Има 30-40 % спад на млади туристи, заяви министърът на туризма Николина Ангелкова в ефира на Нова телевизия. Не мога да кажа дали е заради акциите на бившия вицепремиер Валери Симеонов срещу шума, в статистиката не пише причината, обясни тя. Подчерта, че законът трябва да се спазва и да се пази тишина.

Министър Ангелкова каза също, че са намлели ранните записвания на туристи от Русия.

Заяви, че вече ще има много по-строг контрол на местата, които приемат туристи. Единната система за туристическа информация (ЕСТИ) свързва в реално време данните от НАП, МВР, общините и Министерството на туризма и местата за настаняване" подчерта министърът.

По думите ? от днес стартира въвеждането на базата данни, с която системата трябва да се напълни, след което хотелиерите ще могат да се регистрират в системата.
Ангелкова подчерта, че министерството дава срок до 1 октомври да се въведе цялата база данни и уточни, че над 18 000 са местата за настаняване у нас.

Тя отбеляза, че сериозно внимание са обърнали и на санкциите.

"Глобата за невъвеждане на данни е от 1000 до 3000 лв. при първо нарушение, при повторно санкцията става двойна, а при трето вече се преминава към заличаване на потребителя", обясни министърът.

 

Повечето от тези казуси са заварени от времето и са стартирали процедура много преди 2008 г., когато е приет Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, който регламентира отношенията от приемането напред, каза министърът на туризма във връзка с новите строителни дейности по Черноморието. „Няма как да има решение със задна дата“, уточни тя.

„Изключително важно е всички контролни органи, всички ние да сме на мястото си. Аз искам да подчертая, че Министерството на туризма отговаря за стопанисването и управлението на територията на морския плаж. Ясно е регламентирано също и териториални зони за устройствена защита, това са Зона А и Зона Б. Те не забраняват строителството, но имат изключително ограничени параметри“, обясни Ангелкова. По думите ? е много важно самите параметри на изпълнение да бъдат следени.

„Много е сложен казусът, защото това са различни проблеми и действия, които са извършвани много преди 2008 г. Те са обжалвани на база действащото тогава законодателство“, отбеляза тя. „На плажа е забранено строителството. Границите на морския плаж, пясъка и скалистите образувания, всичко, което влиза в определението морски плаж-строителството е абсолютно забранено. В Зона А и Зона Б, в частните имоти, се разрешава извършването на строителни дейности при строго спазване на определените параметри“, посочи още министърът на туризма. „Още януари месец с нашите мобилни екипи стартирахме проверки на всички 237 морски плажа и съответно какво се случва зад тях. Изискала съм от кметовете на всички Черноморски общини да ни предоставят информация. Тогава вече ще мога да направя обобщен анализ, какви са разрешенията за строеж, които са издадени на всички терени в Зона А и Зона Б. Изискали сме го, за да може да сме сигурни какво предстои от тук нататък“, допълни тя. /faktor.bg

Main Menu