Защо Музеят „Българският XX век” си остана химера?

24 Фев 2019 14:29

Заради нехайството на културното ведомство проектът за Музея на „Българския 20-ти век” е до под кривата круша, алармира гражданско сдружение

Министър Банов, къде е обещаният от МК още преди 5 години Музей ,,Българският XX век”, питат от Форум „Свободна журналистика“

Цяла петилетка време не стигна на чиновниците от културното министерство да инициират стартирането на проекта за създаването на музея, който трябваше да представи близкото минало на страната ни през 20-ти век. А ето я и предисторията на скандала: на 22 октомври 2014 г. в официалния сайт на МК е публикувана оптимистичната информация, че „министърът на културата ще участва в създаването на културна организация – Музей ,,Българският XX век”. „Предвижда се музеят да бъде разположен в част от бившата Софийска минерална баня – една от емблематичните сгради на столицата”, обещават в същата публикация от културното ведомство. Припомняме, че през октомври 2014 г. заместник-министър на културата на Р. България е именно г-н Боил Банов, който от пролетта на 2017 г. се изявява вече и като министър, уточняват от Граждански форум „Свободна журналистика“.

Eто я и цялата информация от сайта на Министерство на културата:

Министерството на културата ще участва в създаването на Музей на Българския ХХ век

(22.10.2014)

 

Кабинетът даде съгласието си министърът на културата да участва в създаването на културна организация – музей ,,Българският XX век”. Освен държавата, в нея ще участват Институтът за изследване на близкото минало и Столична община. Предвижда се културната организация по смисъла на Закона за закрила и развитие на културата да бъде с наименование „Българският XX век” и да бъде регистрирана по реда на Закона за юридическите лица с нестопанска цел за осъществяване на дейност в обществена полза. Предмет на нейната дейност ще бъде създаването на културен център-музей със смесено участие, в който ще се представи близкото минало на страната ни през 20-и век. Идеята е в центъра на експозицията да бъдат хората и дискусията за миналото. По този начин ще се създават обществени и интелектуални инструменти за разбиране и оценка както на миналото, така и на настоящето.Предвижда се музеят да бъде разположен в част от бившата Софийска минерална баня – една от емблематичните сгради на столицата.

За съжаление и днес, близо 5 години по-късно, въпросният Музей така и го няма, въпреки че в Централна минерална баня в София има достатъчно свободни площи и неусвоени пространства за неговото разкриване и успешно функциониране, констатират от гражданското сдружение. Основната вина за така и неслучилия се музей ,,Българският XX век”, в който трябваше да бъде показана истината за спасяването на българските евреи от лагерите на смъртта през Втората световна война, а младите хора щяха да научат много повече и за събитията у нас в периода 1944 – 1989 г., както и за първите години от прехода към демокрация, очевидно е в протакането, пълното безхаберие и безотговорност на чиновниците в културното министерство. Нежеланието на държавните чиновници да дадат старт на проекта за създаването на важния за националната ни памет музей, който можеше да бъде учреден с европейско финансиране по Направление „Европейска памет за миналото" - Програма „Европа за гражданите" 2014-2020 на ЕС, създава обаче сериозни пречки пред обективния прочит на историята от периода на тоталитаризма, заявяват от Форум „Свободна журналистика“ . За да сме отговорни към новите поколения, трябва да им предадем фактите и за трагичните събития от втората половина на 20-ти век, както и да им покажем, че и ние, българите, също имаме своята история на неподчинение и съпротива срещу тоталитарния режим, подчертават от гражданската организация. Идеята на този бъдещ музей е не само да покаже живота на обикновените хора в комунистическото всекидневие, но и да помогне на младите да придобият по-задълбочена представа за дисидентството и неговите прояви в годините на тоталитаризма, да научат за ролята и приноса на интелектуалци и писатели дисиденти във времената, когато режимът не допускаше и преследваше всяка изява на инакомислие, допълват от Форум „Свободна журналистика“.

Надяваме се все пак депутатите от Комисията по по културата и медиите в 44-то Народно събрание да подсетят министър Боил Банов за ангажимента му към създаването на Музея ,,Българският XX век”, който е изключително смислен и обществено значим проект и по тази причина откриването му не бива да се протака и отлага с години, отбелязват от гражданското сдружение.

Main Menu