Дмитрий Медведев пристига днес за среща на 4 очи с Бойко Борисов

04 Мар 2019 08:24

Председателят на правителството на Руската федерация Дмитрий Медведев пристига днес на двудневно посещение у нас по покана на българския премиер Бойко Борисов. Визитата ще започне с церемония по официалното посрещане на пл. "Св. Александър Невски" в София, след което председателят на руското правителство ще поднесе венец пред Паметника на Незнайния войн.

Двамата премиери ще проведат разговор на четири очи в сградата на Министерския съвет, последван от пленарна среща на двете делегации. С Дмитрий Медведев в София пристигат ключови министри, които работят с България.

"Ще бъдат подписани няколко документа, в това число и двустранно споразумение за социално осигуряване", каза н.пр. Анатолий Макаров, извънреден и пълномощен посланик на Русия в България. Той отбеляза, че е прекалено рано за подписване по газовите проекти и призова: "Да не пришпорваме събитията. Мисля че в бъдеще това е възможно, едва ли при това посещение. Ако има желание, значи ще има и резултат. И честит празник на братска България!".

Официално обявените теми, които ще бъдат обсъдени между българската и руската страна, са свързани със сътрудничеството в енергетиката, икономиката и туризма.

 

Отново днес, от 17.15 часа, Дмитрий Медведев ще бъде приет и от президента на България Румен Радев. Държавният глава и гостът ще имат среща на четири очи, след което са предвидени пленарни разговори на двете официални делегации. Във вторник, 5 март, Бойко Борисов и Дмитрий Медведев ще открият Българо-руски бизнес форум в областта на туризма.

Дмитрий Медведев идва за втори път в България. Предишният път беше в началото на 2008 г. Тогава той беше част от делегацията, водена от президента Владимир Путин. Именно тогава в София беше подписан договорът за изграждането на "Южен поток". Това беше първата визита на Медведев в чужбина, малко след като неговата кандидатура беше издигната за президент на Русия в самия край на 2007 г.