10 000 лева глоба за откъснато диво кокиче или минзухар

05 Мар 2019 15:52

 

Седмицата, която приключва с 8 март, ще бъде ознаменувана с масови проверки в цялата страна на регионалните инспекции по опазване на околната среда. Те ще обикалят из магазините за цветя и пазарите. Целта е да се види доколко се спазва забраната за бране на защитени видове пролетни цветя от техните естествени находища.

Сред защитените от Закона за биологичното разнообразие са редица пролетни цветя като кокичетата, минзухарите, игликите, перуниките и синчеца. Пролетната циклама и орхидеите също са забранени, но от Вашингтонската конвенция.

Става въпрос обаче само за диворастящите, които не могат да се берат или изкореняват в техните естествени находища. Дори извън тях законът разрешава брането на цветя само за собствени нужди, но не и големи количества за продажба. Забраната не важи и за култивирано отглежданите цветя от същия вид.

От миналата година в Закона за биологичното разнообразие има доста солени глоби за търговия със защитени видове цветя, които ще се прилагат сега за първи път за пролетните. За физическите лица глобите са от 100 до 5000 лв., но за юридическите стигат до 10 хил. лева при повторно нарушение.

От 30 януари действа и заповед на министъра на околната среда и водите, с която се въвежда режим, ограничаващ брането на 24 вида лечебни растения. Сред тях са валерианата, мечото грозде, бял риган, момина сълза, жълт мак и др. Тази забрана също не включва събирането в малки количества за лични нужди, но не допуска търговията с тези билки. /24chasa.bg