МВР: Няма да строим нови бежански лагери

22 Мар 2019 16:28

МВР няма да строи нови бежански лагери, увери заместник-вътрешният министър Красимир Ципов. Той допълни, че има три имота на МВР, разположени в близост до турската граница, които ще се използват само в извънредна ситуация при голяма бежанска вълна.

Според изнесената от Ципов информация обособяването на площадките се прави със средства от ЕС и проектът ще приключи през януари 2020 година.

"До тези площадки няма свободен достъп. А с европарите ще се изгражда инфраструктура до тях. Aко България не изпълни това задължение, ще има санкция за страната ни, която ще трябва да се плати от бюджета", разкри още той.

За да се обособят тези площадки, ще се строят пътища, ще се изграждат електро и водопроводи, огради и видеонаблюдение.

Ципов отчете, че в последните няколко години над 3000 лица, незаконно пребиваващи у нас, вече са върнати в страните им по произход.

Той припомни, че в момента МВР има само два дома за настаняване - в Бусманци и в Любимец. Останалите центрове били под контрола на агенцията за бежанците. Военният конфликт в Близкия Изток продължава и никой не може да даде гаранция дали няма да има нова вълна от мигранти. В същото време в Турция има над 3 млн. бежанци. Затова България трябва да има готовност във всеки момент./news.bg

Main Menu