Груби нарушения в десетки болници у нас

22 Мар 2019 22:09

Груби нарушения в десетки болници у нас. За миналата година изпълнителната агенция "Медицински одит" е констатирала 1230 нарушения. За сравнение, през 2017 г. техният брой е бил едва 338. Най-често контролните органи установяват проблеми с достъпа до лекарска помощ, съобщава Нова ТВ.

Голям проблем се оказва и качеството на медицинската грижа. В много от случаите тя е закъсняла и недостатъчна.

Открити са и сериозни пропуски, завършили с фатален край. Става въпрос за смъртта на новородени и родилки. През миналата година одитът е проверявал 16 случая на починали бебета. За сравнение, през 2017 г. тези сигнали са били два. "Медицински одит'' открива нарушения в няколко болници.

Една от тях е сливенската, където през лятото 33-годишна жена почина, ден след като роди. Подозренията на близките са за лекарска грешка. Разказват, че е приложен форцепс, който се оказва фатален. Последици има и върху бебето - Мария, която се ражда с пареза на ръката и отоци в главата. Към днешна дата състоянието на момиченцето се подобрява, благодарение на всекидневната рехабилитация.

 


След смъртта на Ренета от сливенската болница бяха категорични, че лекарска грешка няма. Все пак контролните органи установяват, че оказаната медицинска помощ в АГ отделението не е достатъчна по обем и качество, заради което е образувано административно-наказателно производство.

Нередности бяха открити и в държавната хематология след смъртта на няколко млади пациенти. Съмненията на близките бяха, че до фаталния край се е стигнало заради вътреболнична инфекция. Проверяващите констатират наличието на бактерии. Въпреки дадените препоръки и образуваните наказателни производства, държавната хематология не взима мерки, се казва още в доклада на "Медицински одит".

Main Menu