Съдът не даде ход на делото за "Петолъчката"

29 Мар 2019 18:12

Съдът не даде ход на делото за взривовете край "Петолъчката", съобщи БНР. Делото бе гледано в Ямболския районен съд.

 

Припомняме, че при експлозията на 5 юни 2012 година загинаха трима работници, нанесените щети се оценяват за над 60 млн. лева.

Съдебният процес ще продължи в края на март с изслушване на вещите лица и представяне на техническите експертизи. Вече са разпитани всички 60 свидетели по делото.

Подсъдими са собственикът на базата Десислав Делев, началникът на производството Иван Пеев и проектантът по взривните работи във фирмата Иван Табов.

Те са обвинени, че при изпълнение на договор с Министерството на отбраната са държали и работили с взривни вещества, но не са взели необходимите мерки за сигурност при тяхното унищожаване. Така се е стигнало до експлозията, довела до смъртта на трима души.

На 31 януари 2018 година окръжната прокуратура в Ямбол предаде на съд четирима за серията от взривове на "Петолъчката".

Делото по случая беше отлагано и подновявано няколко пъти. Въпреки това виновни за трагедията все още няма.

На заседанието трябваше да бъдат представени пожарно-техническата и строително-техническата експертиза, но се оказа, че вещите лица не са се запознали с допълнително събраните по делото материали, не са чели и част от документацията, събрана още в досъдебното производство преди 2016 г. Новата дата за представяне на експертизите е 12 юли.

Обвиняеми по делото за взрива в базата за утилизация са собственикът на фирмата Десислав Делев, началникът на производството Иван Пеев и проектантът по взривните работи във фирмата Иван Табов.

Те са обвинени, че при изпълнение на договор с Министерството на отбраната са съхранявали и са работили с взривни вещества, без да вземат необходимите мерки за сигурност при тяхното унищожаване и така се е стигнало до фаталния взрив преди 7 години.

Всички над 60 свидетели вече са разпитани, разясни прокурорът Милен Божидаров.

 

Main Menu