Социолог: Оставките ще доведат до "оздравяване" на ГЕРБ

10 Апр 2019 14:13

 

Явяването на СДС заедно с ГЕРБ на изборите ще има позитиви и за двете страни. От една страна ГЕРБ добавят малко повече дясно и малко повече традиция.

СДС разчита на известно съживяване на политическата си марка и въобще на политическата сила", коментира пред БНР социологът от агенция "Маркет линкс" Добромир Живков.

Социологът посочи, че се наблюдава преразпределение на вътрешния властови ресурс в ГЕРБ след "Апартаментгейт".

"Премиерът търси увеличаване и засилване на собствените си позиции за сметка на тези на г-н Цветанов, което очевидно се случи. Нямаше как да няма и допълнителни жертви около тези събития. Доброто е, че виждаме принципна позиция, която тече от началото до край поне от страна на премиера. Всеки, който по някакъв начин бива въвлечен в този скандал, директно да подава оставка", коментира Живков.

Според него това ни дава основание да се надяваме за нормализация на българския политически живот и че политическата отговорност не е просто едно декларирано намерение, а са реални политически действия.

"Времето ще покаже дали това е така или отново тук се търсят друг тип политически дивиденти. Това би довело до едно оздравяване на ГЕРБ, макар моментният резултат да бъде може би в някаква степен негативен", прогнозира социологът.

Според него полезният ход за ГЕРБ в дългосрочен план е да развива втория ешелон в партията

Main Menu